Jugoslavija bi 1994. bila najbolja na svijetuDa nije bilo raspada države, fudbalska reprezentacija Jugoslavije bi 1994. godine lako osvojila titulu prvaka svijeta na Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama, zaključak je zanimljive ankete koju je objavio portal goal.com.

Na spisku deset najboljih nacionalnih selekcija koje nisu osvojile Svjetski kup, „moguća“ reprezentacija Jugoslavije nalazi se na šestom mestu.

Zbog rata koji je doveo do raspada države, Jugoslavija nije učestvovala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

U to vrijeme selekcija Jugoslavije bila bi najjača na svijetu, jer bi se u njoj našli Dragan Stojković, Zvonimir Boban, Dejan Savićević, Davor Šuker, Darko Pančev, Siniša Mihajlović, Vladimir Jugović i Robert Prosinečki, a vodio bi je Ivica Osim, posljednji selektor reprezentacije tadašnje države.

- U finalu Svjetskog kupa u Americi sastale su se prilično prosječne reprezentacije Brazila i Italije. Jugoslavija bi pobijedila obje reprezenatcije - navodi se u obrazloženju.

Na spisku najboljih nacionalnih selekcija koje nisu osvojile prvenstvo svijeta na prvom mestu je reprezentacija Brazila iz 1982. godine, druga je proslavljena mađarska „laka konjica“ iz 1954., a treća Holandija iz 1974. godine.

Ziko, Sokrates, Falkao, Eder, Žunior i Serezo su u prve četiri utakmice protiv Sovjetskog Saveza, Škotske, Novog Zelanda i Argentine postigli 13 golova. Protiv Italije im je bio dovoljan bod za plasman u finale, ali zbog loše odbrane, još goreg izdanja Sežinja i het trika Paola Rosija, izgubili su tu utakmicu 3:2. Mađarska je na Svjetsko prvenstvo 1954. stigla kao apsolutni favorit.

Prvi tim koji je igrao sa četvoricom napadača, na čelu sa Ferencom Puškašem, imao je seriju od 31 pobjede, a u dvije utakmice u grupi postigao je 17 golova. Nakon toga su pobijeđeni Brazil i Urugvaj, a osam minuta prije kraja finalne utakmice protiv Njemačke, Mađari su vodili 2:0. U najvećem preokretu u istoriji finala, Nijemci su pobijedili 3:2.

Njemačka je bila kobna i za reprezentaciju Holandije, koju je 1974. predvodio Johan Krojf. Zahvaljujući „totalnom fudbalu“, Holanđani su počistili Argentinu sa 4:0, a Brazil sa 2:0, da bi u finalu poveli protiv Nijemaca već u drugom minutu. Na kraju je ipak bilo 2:1 za Njemačku.

„Naj 10“ bez svjetske titule

1. Brazil 1982.
2. Mađarska 1954.
3. Holandija 1974.
4. Italija 1990.
5. Italija 1978.
6. Jugoslavija 1994.
7. Francuska 1982.
8. Portugalija 1966.
9. Brazl 1950.
10. Argentina 2006.