Željezničar: Jači nego jesenasMeđu navijačima Željezničara se prije nekoliko godina, kada se njihova omiljena ekipa borila za titule, često spominjalo "proljeće u plavom". Željo je redovito bolje igrao u drugom dijelu, pa se i sada na Grbavici nadaju kako će u proljeće ostvariti zacrtani cilj.

Izlazak na evropsku scenu je ono što su čelnici Željezničara obećali pred početak sezone, a peto mjesto na tabeli i polufinale Kupa BiH daju realne nade. Menadžer i trener Amar Osim smatra da, čak i ukoliko ne budu angažirana najavljena pojačanja, može do Evrope.

Realne mogućnosti

- Pa, realno je da budemo 15-20 posto jači nego što smo bili jesenas. Ekipa će biti uigranija, očekujemo da neki fudbaleri, koji nisu dali ono što su mogli, budu bolji, u konkurenciji će biti Višća i Rovčanin.

Kroz utakmice u prvom dijelu mogli smo vidjeti kakve su realne mogućnosti svakog prvotimca, tako da bi trebali manje lutati u traženju sastava - smatra Osim.

Menadžera Željezničara pitali smo hoće li napokon proći vrijeme u kojem perspektivni igrači iz naše lige odlaze za pedesetak hiljada eura u strane klubove, dok recimo prosječni fudbaleri hrvatskih timova ostvaruju milionske transfere.

Naprimjer, Džeko, Štilić, Muratović, Vladavić, Jahić danas vrijede desetine miliona, a svi su nastupali za Želju, i otišli za "siću".

Nema rasipanja

- Dosta je tu stvari bitno, od rejtinga lige, reprezentacije, klubova, menadžera. Ipak, da bi zarađivao, moraš i plaćati.

Zamislite da recimo Željezničar sada dovede igrača i plati ga 100 hiljada eura, a da recimo mislimo da se za par godina može prodati za 500 hiljada, pa prvog mene bi razapeli na Grbavici što se rasipamo parama - govori Osim.

Igrači stigli spremni

Treneri Željezničara izuzetno su zadovoljni fizičkim stanjem u kojem su igrači stigli na pripreme.

- Svi su solidno uradili testove, vidi se da su ispoštovali plan i program koji su dobili prije odlaska na pauzu. Kriteriji i zahtjevi su jasni, ne želimo trošiti vrijeme na treninge snage, svaki profesionalac dužan je da dođe spreman.

Odmah smo počeli raditi s loptom, tako da ćemo imati više vremena da se uigramo za utakmice - kaže Dino Đurbuzović, prvi saradnik Amara Osima.