Sušić: Džeko je pokazao da je prerastao VolfsburgSelektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić je petak i subotu proveo na bundesligaškim stadionima. U petak je u Minhenu na Alijanc areni pratio poraz Hofenhajma od Bajerna (0:2), a u subotu brodolom Volfsburga kod Štutgarta (1:3).

Nije donio sreću

Pape nije donio sreću Vedadu Ibiševiću, Sejadu Salihoviću, Edinu Džeki i Zvjezdanu Misimoviću. Iako se očekivalo i najavljivalo, Sušić se nije susreo sa četvoricom reprezentativaca BiH.

- Na utakmicama sam bio, ali se nisam sreo s našim igračima. U Minhenu je bila gužva i nemoguće im je bilo prići. Ipak, prije svega sam htio da ih vidim uživo, a vremena za razgovor će biti - rekao je Sušić za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, najviše su ga interesirali nastupi Sejada Salihovića i Zvjezdana Misimovića.

- Ibišević i Džeko su klasični napadači, dok me interesovalo da vidim gdje Salihović i Misimović igraju u svojim klubovima i gdje bi još mogli igrati. Salihović je igrao u sredini terena kao zadnji vezni. Nisam ga zamišljao u toj ulozi, i u reprezentaciji ga neću koristiti na tom mjestu. Više ga zamišljam ofanzivno na lijevoj strani.

Misimović je odigrao solidno. Dosta se kretao i vidi se da odskače kvalitetom od suigrača u veznom redu - kaže Sušić.

Od dvojice napadača u strijelce se lijepim pogotkom upisao Edin Džeko, dok Vedad Ibišević nije iskoristio svoje šanse.

- Ibiševiću nije bilo lako između Demikelisa i Van Bujtena. Pokazao je da se radi o sjajnom igraču. Imao je dva klasna udarca i lako se moglo završiti da jedna od tih lopti pogodi gol.

Džeko je igrao vrlo dobro. Pokazao je da je prerastao Volfsburg. Šteta je što već nije prešao u neki veliki klub, gdje bi se nastavio razvijati - govori Pape.

Na redu Francuska

Nakon Njemačke, Sušić je u kalendaru upisao dvije utakmice francuskog prvenstva.

- U srijedu sam u Lensu gdje gostuje Monpelje našeg kapitena Emira Spahića. Miralema Pjanića ću 30. januara gledati u duelu Liona i PSŽ. U međuvremenu možda odem na neku utakmicu u Evropi - rekao je Sušić.

Saudijska Arabija posljednja opcija

Sušić kaže da je u principu protiv gostovanja u Saudijskoj Arabiji, koja nudi 90.000 eura za susrete A i mladih selekcija 3. marta u Rijadu.

- Prioritet je utakmica u Evropi. Protiv sam putovanja na drugi kontinent. Međutim, ukoliko ne nađemo protivnika, možda i odemo.

Ukoliko dođe do toga, na put bih vodio igrače koje ne poznajem dovoljno, dok bih ove najbolje oslobodio te obaveze. Ipak, Saudijska Arabija je posljednja opcija i to samo iz finansijskih razloga koji bi pomogli Savezu - kaže Sušić.