Stadion Otoka još neko vrijeme neće biti obnavljanLjudima iz Fudbalskog kluba Olimpik u proljeće 2009. godine obećano je da će, kada se plasiraju u Premijer ligu BiH, igrati na renoviranom stadionu Otoka, i to već od prvog kola sezone.

No, stadion, čiji je vlasnik Općina Novi Grad, okružen zahrđalom ogradom danas zjapi prazan i zapušten, zatrpan smećem...

 Napravljen projekt

Teren liči na oranicu, klupe za rezervne igrače su oborene, tribine išarane grafitima.

Olimpik još nijednom u najvišem rangu nije igrao na ovom stadionu i kako sada stvari stoje, još dugo će biti podstanar.

A Sarajevo je trebalo imati svoju Bombonjeru. Projekt rekonstrukcije napravljen je po uzoru na poznati stadion u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu.

Tribine sa 9.300 sjedećih mjesta trebale bi biti natkrivene. Gradnja je planirana po fazama, a u prvoj treba urediti teren, prateće prostorije i tribinu sa 3.000 sjedećih mjesta.

Kompletna rekonstrukcija, uključujući i gradnju male zgrade sa VIP ložom, košta desetak miliona KM.

Obustavljena ulaganja

- Nismo smjeli dozvoliti da zbog neuslovnosti stadiona neko nastrada. Zato je stadion zatvoren. U sanaciju dijela ispod tribine uložili smo 160.000 KM. Sada je stadion konzerviran. Došla je recesija i morali smo obustaviti ulaganja.

Do nekih boljih vremena ništa nećemo raditi, jer smo smanjivali budžet i na drugim stavkama koje su mnogo bitnije od stadiona. Nama je nastaviti raditi na infrastrukturi u naseljima i školama - izjavio je za "Dnevni avaz" Taib Delalić, pomoćnik načelnika općine za obrazovanje, kulturu, sport i informiranje.

Prijedlog za koncesiju

U Olimpiku su nam prije nekoliko dana najavili da će uputiti prijedlog Općini da im se dodijeli koncesija, kako bi sami pokušali osposobiti stadion za odigravanje utakmica Premijer lige BiH. Kako kaže direktor kluba Hamdija Spahić, nema potrebe za konfrontacijama.

- Nama je u interesu da se teren i stadion osposobe, kao i cijeloj zajednici. Modele treba tražiti i nadam se da će, bez obzira na to ko će šta raditi, uskoro početi rekonstrukcija - kaže Spahić.

Eventualna prodaja stadiona Olimpiku ili, bolje rečeno, prvom čovjeku kluba Nijazu Graciću, koji je navodno zainteresiran za to, za sada nije realna opcija.

Kako smo saznali, takav zahtjev Općina nije ni dobila. Pitanje stadiona neće se uskoro naći na nekoj od sjednica Općinskog vijeća.