Možda je i bolje što nisam ostao u FrancuskojNa prozivci Sarajeva nedavno obavljenoj na stadionu «Asim Ferhatović Hase» pojavio se još jedan fudbaler iz omladinskog pogona tima s Koševa. Riječ je o stamenom stoperu Ameru Dupovcu koji je već jednom, na početku ove sezone, bio pozivan od strane stručnog štaba seniorskom tima. Međutim, nije imao sreće. Malo prije prozivke, Amer je povrijedio ligamente koljena desne noge pa je morao na dužu pauzu. Da se radi o velikom talentu pokazuje i činjenica da su u klubu bili strpljivi, te su odmah nakon oporavka koljena nastavili da prate igre ovog mladog igrača.

- Ponovo sam dobio poziv od strane šefa stručnog štaba Mehmeda Janjoša. Ovaj put sam imao više sreće pa se nisam povrijeđen stigao na prozivku - kaže Dupovac.

Prvi tim mu, kaže, i nije toliko nepoznat jer je u njemu već nekoliko igrača s kojima je igrao dok je bio junior.

- Poznajem Kadića, Šehovića, Čomora... Sa prošlih prozivki poznajem i neke iskusnije fudbalere koji su već duže vrijeme tu poput Hadžića, Ihtijarevića, Džakmića... Mislim da se brzo uklapam u tim što mi je veoma važno s obzirom da sam mlad i novi u ekipi - priča nam Amer.

Konkurencija u odbrani Sarajeva nije toliko velika. Tu su klasični stoper Sedin Torlak, te veznjaci Edin Dudo i Ajdin Maksumić koji se često smjenjuju na sredini i u odbrani. S obzirom da trener Janjoš zbog toga često rotira igrače na tom mjestu, za Dupovca ima nade da zaigra.

- Moje je da pokažem ono što najbolje znam i umijem. Znam da će biti teško, ali ne gubim nadu. Najvažnije je da dobro iskoristim pripreme i da se maksimalno pripremim za proljeće za koje mislim da će biti u znaku «bordo boje» - optimistična je nova nada s Koševa.

Dupovac je prošlog ljeta bio u Francuskoj na probi u prvoligašima Renu i Grenoblu kojeg trenira naš Mehmed Baždarević.

- Oni su bili zaintersovani za mene i pozvali su me da dođem. Dopalo im se kako igram, ali se problem pojavio oko papirologije, koja mi nije dozvoljavala da igram zvanične utakmice. Znači, bio bih dole, ali bi određen period samo trenirao bez igranja utakmica. To mi nije išlo na ruku pa sam se vratio u Sarajevo. Možda je i bolje tako, s obzirom da sam još mlad, i da na Koševu mogu lakše sazreti kao igrač. Čuo sam da će me skauti Rena i Grenobla nastaviti pratiti kroz Premijer ligu BiH - rekao je Dupovac u razgovoru za "San" dodavši kako još uvijek nema profesionalni ugovor sa Sarajevom, te da se nada da ovaj amaterski neće potrajati predugo.

M.K.

Muharemović ostaje u Belgiji

Ovih dana se po nekim bh. printanim medijima moglo pročitati kako je moguć povratak člana šampionske generacije Sarajeva i potencijalnog reprezentativca BiH Veldina Muharemovića na Koševo.

Navodno, popularni Lede nije previše malom minutažom koju dobiva u belgijskom Lokerenu.

- O povratku u Sarajevo, bar za sada, nema ništa. Ja sam sa Lokerenom vezan ugovorom još pola godine, a onda ću razmisliti šta dalje. Ako mi ne produže ugovor, postat ću slobodan igrač. Već imam nekih ponuda od klubova iz Prve lige Belgije - kazao je Muharemović.