Sušić: Nogometaši trebaju manje pričati, a više igratiNa jučerašnjoj konferenciji za novinare u Nogometnom savezu BiH javnosti je i zvanično kao selektor reprezentacije predstavljen Safet Sušić. Pape je uglavnom govorio ono što smo čuli proteklih dana. Najavio je potpunu otvorenost i saradnju kada je u pitanju razgovor o nogometu.

Novi selektor se nije previše osvrtao na to što su igrači prilikom izbora svoj glas dali za Sergeja Barbareza.

- Nije mi to nikakav problem. Razumljivo je da su bili za njega, jer su većinom skupa igrali. Nisam nigdje pročitao ili čuo da je neko rekao nešto protiv mene. Međutim, za Jugoslaviju sam igrao od 1977. pa do 1990. godine i promijenio pet ili šest selektora, a niko me nikada nije pitao šta mislim ko bi to trebao biti.

Igrači treba manje da pričaju, a više da igraju. Kakav ću odnos imati sa njima ostavite meni. A, vjerujte mi da znam kako treba sa igračima.

Sušić je najavio da će pažnju obratiti i na Premijer ligu BiH.

- Gledat ću mnogo utakmica i pokušati obići svaki klub. A, ko zna, možda se pojavi i neki novi igrač.

Trebaju iskusni

Pape je rekao i da će obratiti pažnju na mlade talente porijeklom iz BiH koji igraju za druge evropske selekcije.

- Imaju kriteriji za pozivanje u reprezentaciju. Prvo je da igrač igra, zatim da igra u dobrom klubu i da igra dobro za svoj klub. Nemojte očekivati da se sa djecom možemo kvalifikovati na Evropsko prvenstvo.

Za to trebaju dobri i iskusni igrači. Bio bih radostan da se pojavi neki igrač sa 18 godina poput Pjanića i da ga mogu uvrstiti među 22 kandidata - kaže Sušić.

Najavio je Sušić da će ako treba ići u Torino i Glazgov na razgovor sa Hasanom Salihamidžićem, te da nije isključeno ni traženje kazne za njihove klubove ako se ne odazovu pozivu u reprezentaciju BiH.

Čolaković ponizio Ušanovića

Predsjednik Saveza Sulejman Čolaković je na konferenciji za novinare grubo ponizio i okomio se na bivšeg v.d. generalnog sekretara Muniba Ušanovića. Iako je nakon sjednice Izvršnog odbora, kada je Ušanović podnio ostavku na dosadašnju funkciju i imenovan sekretarom za reprezentovanje nogometa, rečeno da je to pozicija koju je nekada držao Ahmed Pašalić, Čolaković je to jučer demantirao.

- Nema tu nejasnoća. Ušanović je raspoređen na slobodno radno mjesto koje nikada nije bilo popunjeno. Nema govora da je to funkcija slična onoj direktora reprezentacije. Toliko je ta pozicija bila važna, da je nismo ni popunjavali do sada - rekao je Čolaković.

Na pitanje kada će račun NSBiH biti deblokiran, Čolaković je odgovorio da će to biti sigurno do petka, kada će se napraviti novi reprogram duga.

- Kada sam čuo da je račun blokiran, šokirao sam se. Da sam mogao pružiti ruku ovih 75 kilometara, u Sarajevu bih uhvatio nekoga - rekao je Čolaković.

Koga i ko je odgovoran za blokiran račun?

- Tadašnji generalni sekretar je odgovoran - ispalio je Čolaković aludirajući na Ušanovića, koji nije prisustvovao pres konferenciji, navodno zato što mu je to zabranio predsjednik NSBiH.

Papetu obili automobil

Preuzimanje selektorskog posla Pape neće pamtiti po dobrom jer mu je obijen automobil "Lexus" francuskih registarskih tablica. Na skupocjenom japanskom vozilu razbijeno je jedno staklo, a Sušić je ostao i bez neke tehničke opreme. I nije neka dobrodošlica.

Umjesto slaloma spust

Dopredsjednik NSBiH Bogdan Čeko je rekao kako su se novinari promijenili za vrijeme njegovog mandata u Predsjedništvu Saveza. Potpisnika ovih redova i dvojicu kolega je optužio da smo slalomaši, ma što god to značilo. Neka mu bude, ali lako bi smo mogli promijeniti disciplinu i umjesto slaloma početi sa spustom.