Na proljeće po Evropu i tituluProzivkom na stadionu Koševo fudbaleri Sarajeva jučer su zvanično započeli pripreme za proljetnu polusezonu.Treneru Mehmedu Janjošu odazvao se kompletan igrački kadar iz jesenjeg dijela prvenstva, s tim što će nekoliko fudbalera opravdano kasniti. Zoran Belošević i Milan Muminović dobili su malo duži odmor zbog praznika, dok će kasniti i Đenaldin Hamzagić. Emir Janjoš, pak, po svoj prilici više nije član Sarajeva, jer je jučer otputovao u Norvešku.

Testovi i treninzi

Ostali su došli na Koševo, a dobrodošlicu su im zaželjela prva dva čovjeka kluba s Koševa, Hajrudin Šuman i Mensud Bašić.

- Drago mi je što niko od vas nije otišao, a najviše me raduje što je još uvijek tu Alen Škoro. Imao je jako dobru priliku završiti sezonu na najbolji način. Cilj nam je plasman u Evropu, ali, ukoliko se ona ukaže, šansu da budemo prvaci nećemo propustiti, jer sam mišljenja da imamo najbolju ekipu u državi - kazao je Bašić.

Prvih nekoliko dana fudbaleri Sarajeva provest će na testiranjima i ljekarskim pregledima, ali usput će i trenirati jednom dnevno. Početkom sljedeće sedmice, treninzi će biti intenzivirani. Jedan dio priprema ekipa će obaviti u Sarajevu, a od 20. do 30. januara planiran je boravak na moru.

Dva puta na Jadran

Prijedlog za destinaciju dat će sportski direktor Sarajeva Senad Merdanović i direktor Nihad Baljak, koji trenutno na Jadranu obilaze moguća odredišta. Drugi izlet van grada planiran je od 6. do 16. februara, a to će biti Pula.

Očekivanja trenera Mehmeda Janjoša slična su Bašićevim.

- Svi smo složni oko toga da Sarajevo mora u Evropu. Naš klub uvijek ima iste ciljeve i imperative. Očekujem da se do početka prvenstva dobro pripremimo. Nadam se dolasku dva pojačanja, jednog u zadnjoj liniji i drugog u vezi, ali to zaista moraju biti igrači koji će biti pojačanja, oni koji će se boriti za mjesto u početnih 11. U suprotnom, ona nam ni ne trebaju - kaže Janjoš.

Kada je riječ o tome, čeka se odgovor Vuleta Trivunovića iz Rusije, dok je u opciji i povratak Veldina Muharemovića iz Belgije.

Neće se desiti isto što i Bajernu

U obraćanju igračima predsjednik Sarajeva Hajrudin Šuman konstatovao je da se fudbalerima s Koševa neće desiti isto što i Bajernovim, aludirajući na najave iz minhenskog kluba da će igračima biti smanjene plaće.

- Ne morate se plašiti da će se to desiti i vama. Uprava će i dalje činiti sve da od Sarajeva načini uzoran klub, a na vama je da to pokažete na terenu - rekao je Šuman.

Džakmić i Hadžić ostaju

Muhamed Džakmić definitivno će ostati u Sarajevu, mada se mnogo govorilo o njegovom odlasku u poljske Zaglebije. Klub iz Lubina je u grčevitoj borbi za opstanak, a promijenio se i stručni štab.

- Neće od toga biti ništa. Ostajem u klubu, ali nisam razočaran. Bit će još prilika - kaže Džakmić.

Govorkalo se i o eventualnom odlasku Damira Hadžića, ali iskusni fudbaler Sarajeva također će ostati u klubu.