Porazi od Portugala srušili san o SPNogometna reprezentacija BiH je u 2009. godini došla na korak od sna zvanog Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Pod dirigentskom palicom Miroslava Blaževića BiH osvojila je drugo mjesto u grupi 5 kvalifikacija i plasirala se u baraž gdje je Portugal srušio san.

 Nacija na nogama

Cijela BiH je skoro čitavu godinu živjela uz reprezentaciju. Ćiro, Džeko, Misimović, Spahić i ostali su digli državu na noge. Blažević je naciju natjerao da vjeruje u uspjeh i svi su očekivali da možemo do Južne Afrike.

Ali, nažalost, nakon Danske i Srbije desio nam se Portugal. Po treći put smo došli do vode i ostali žedni. Nakon prošlih kvalifikacija ostala je nova rana na srcu koja će nas vječno boljeti.

BiH je 2009. otvorila porazom od Rijeke u prijateljskom meču na Kantridi. Očekivalo se više, ali je kišna Rijeka progutala naše igrače koji su se po teškom terenu više čuvali od povrede nego što su razmišljali o rezultatu.

Nije to bio bogzna kakav uvod za dvomeč sa Belgijom, ali ni nastavak dobrih partija iz 2008. godine.

Međutim, krajem marta i početkom aprila BiH je pala u trans. Belgija je prvo pala u nokdaun u Genku 28. marta. Fenomenalna pobjeda od 4:2 oduševila je nogometnu Evropu.

Samo četiri dana kasnije Belgijanci su potpuno nokautirani. Edin Džeko je sa dva gola potopio sve belgijske nade i otvorio put ka pobjedi, koja nas je gurnula u poziciju da možemo do drugog mjesta i baraža na kraju kvalifikacija.

Nakon toga kvalifikacije su se za BiH nastavljale u septembru, a ljeto je bilo obilježeno prijateljskim utakmicama. Pod Ćirinim vodstvom BiH je dobro odigrala samo prijateljsku utakmicu sa Slovenijom. U svim ostalim smo se patili.

Kombinovani tim je izvukao 0:0 u Uzbekistanu. Zatim su uslijedile pobjede nad "Novinarima" i Omanom od 2:1, a Iran je na Koševu slavio 2:3. Taj poraz je podigao prašinu pred nastavak kvalifikacija.

Ali, bez potrebe. Na vrućini i prašini Jerevana smo slavili nervoznih 2:0, a zatim odigrali 1:1 sa Turskom. Baraž smo potvrdili u oktobru slaveći sigurnih 2:0 nad Estonijom u Talinu.

Tada je Ćiro napravio najveću grešku u kvalifikacijama. Imali smo devet igrača sa jednim žutim kartonom, pa nikome nije dozvolio da dobije drugi i propusti posljednji meč sa Španijom, u kojem smo poraženi sa 2:5; ali ko je za to mario. Slavio se prolaz u baraž.

Južnoafrikanac Stiven Pijenar (Steven Pienaar) nam je u Cirihu donio Portugal. Oba meča, u Lisabonu i Zenici, izgubili smo sa istovjetnih 0:1. Ćiro je za poraz optužio Zvjezdana Misimovića, pale su teške riječi.

 Pismena ostavka

Tugu nakon poraza su zamijenili napadi na selektora Blaževića, koji, pritisnut nepovjerenjem predsjednika NSBiH Sulejmana Čolakovića i njegovog dopredsjednika Bogdana Čeke, koketira sa kineskim klubom Šangaj Šenhua.

Ćiro je 11. decembra podnio pismenu ostavku koju je Izvršni odbor usvojio dan kasnije. Način na koji smo se rastali od Blaževića nije bio primjeren onome što nam je "trener svih trenera" pružio tokom kvalifikacija, ali valjda smo takvi.

Novog selektora smo dobili 29. decembra. Legendarni Safet Sušić će voditi BiH na putu ka Evropskom prvenstvu 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Nema druge nego Papetu poželjeti mnogo sreće i da uspije u onom što niti jedan selektor prije njega nije - odvede BiH na neko veliko takmičenje.

Učinak

Kvalifikacije    8    4    1    3    13:11

Prijateljske    5    2    1    2    8:8

Ukupno    13    6    2    5    21:19