Safet Sušić novi selektor bh. reprezentacije!Izvršni odbor Nogometnog saveza jučer je jednoglasno izabrao Safeta Sušića za novog selektora reprezentacije BiH. Svih trinaest članova - izostao je samo Marijan Jelić - koji su prisustvovali sjednici podiglo je ruku i dalo glas da legendarni Pape naslijedi Miroslava Blaževića.

Četiri kandidata

Sušićevom izboru prethodila je dvoiposatna rasprava o četiri kandidata. Uz Sušića, u konkurenciji su bili Sergej Barbarez, Blaž Slišković i Ljupko Petrović.

Saznajemo da do izbora nije došlo lako. Prvobitno su trojica članova Izvršnog odbora bili protiv da jučer bude okončan izbor. Miroslav Ćorić je to tražio pošto Komisija za izbor selektora nije dostavila svoj zvanični prijedlog i planove svih kandidata. Suad Salihbašić je bio za Barbareza, dok je i Živko Marijanac tražio odgodu za januar.

Poslije desetominutne pauze i nove runde dodatnih ubjeđivanja, počelo je glasanje za Safeta Sušića i svi članovi nogometne vlade su se složili da on vodi reprezentaciju u narednom ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012.

- U zemlji u kojoj živimo i organizaciji koju vodim svaka jednoglasna odluka je uspjeh. Ovo je naša zbilja i odluka sva tri naroda. Safet Sušić je nogometni spomenik i veličina kojoj se, mislim, ne može protiviti niti jedan Bosanac i Hercegovac - rekao je predsjednik NSBiH Sulejman Čolaković.

Po završenom glasanju, Čolaković je telefonom kontaktirao Sušića i čestitao mu na izboru.

- Sušić će doći početkom januara u Sarajevo i prisustvovat će narednoj sjednici Izvršnog odbora. Moram reći da nikakve uslove nije spominjao i da mu je želja da odvede BiH na Evropsko prvenstvo - dodao je Čolaković.

Predsjednika NSBiH smo upitali da li je razmatrana kandidatura Sergeja Barbareza zbog stava Fudbalskog saveza Republike Srpske.

- Barbarez je bio ravnopravan kandidat sa ostalima - ustvrdio je Čolaković.

Član IO iz FSRS Slaviša Vujić je rekao kako je izabran najbolji kandidat:

- Mislim da smo izabrali čovjeka koji će nastaviti tamo gdje je stao Miroslav Blažević.

Konstruktivna rasprava

Josip Bevanda je bio za Blaža Sliškovića, ali je podržao Sušića.

- Konstruktivna rasprava je završila izborom Sušića za selektora. Vjerujem da smo pogodili i da će reprezentacija nastaviti uzlaznom putanjom - smatra Bevanda.

Jedan od najglasnijih, po običaju, bio je Muhidin Raščić.

- Rasprava je bila žučnija i sva četiri kandidata su ravnopravno razmatrana. Na kraju je sve prevagnulo na Sušićevu stranu - rekao je Raščić.

Dodjela diploma i licenci

Ceremonija svečane dodjele diploma i licenci trenerima koji su završili UEFA B, UEFA  A i UEFA PRO program bit će održana u hotelu "Park" u Vogošći 5. januara 2010. godine s početkom u 12 sati.