Da li ćemo danas dobiti novog selektora državnog tima ?Nakon skoro jednomjesečnih nagađanja, špekulacija i lobiranja trka se, po svemu sudeći, svela na dva učesnika - Safeta Sušića i Sergeja Barbareza. U sami finiš čini se da Sušić ulazi sa bolje pozicije od Barbareza. Prvenstveno zbog diskriminirajuće odluke Izvršnog odbora FSRS da delegati ovog entitetskog saveza neće dati podršku onima koji su učestvovali u utakmici "Za spas bh. nogometa".

Sušić je i izbor članova Predsjedništva NSBiH. Predsjednik Sulejman Čolaković prvi je dao nalog v. d. generalnog sekretara Munibu Ušanoviću da razgovara sa legendarnim Papetom. Zatim je to učinio i Iljo Dominković, pa i Bogdan Čeko.

Čolaković je prije nekoliko dana u razgovoru za "Dnevni avaz" rekao da je sa Sušićem govorio i o detaljima. Procurile su i informacije kako su se Čolaković i Pape dogovorili i da se čeka samo potvrda izbora na sjednici Izvršnog odbora.

- Ne mogu ništa novo reći. Razgovarali jesmo, ali se nismo definitivno dogovorili. Sve je ostalo isto kao kada smo razgovarali prije nekoliko dana.

Početkom januara ću doći, a to sam planirao i prije ove situacije sa izborom selektora. Sačekajmo utorak i sjednicu pa da vidimo šta će se desiti  - rekao nam je Sušić.

Moguć preokret

Dakle, sve upućuje na to da će Sušić biti nasljednik Miroslava Blaževića. Mada ne treba isključiti i mogućnost da se situacija u utorak preokrene. Jer sa članovima naše nogometne vlade se nikad ne zna.

Zato, kao što i sam Sušić kaže, sačekajmo utorak i rezultate sjednice jer je moguće i da u Novu godinu uđemo bez selektora.

Barbarez kao prepreka

Jedina prepreka Sušićevom imenovanju je Sergej Barbarez. Nekadašnji kapiten reprezentacije je apsolutni miljenik javnosti i navijača. I svlačionica je pokazala da je uz njega.

Na razgovorima sa predstavnicima NSBiH Barbarez je bio konkretan i koncizan iznijevši detaljan koncept svog plana rada sa reprezentacijom. Ostaje da se vidi šta će o tome reći članovi Izvršnog odbora.

Sigurni smo da je neko drugi protivkandidat da dileme ne bi bilo i Sušić bi danas bio izabran.