Cilj je bio izbaciti BarbarezaOdluka Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske da uskrati podršku u izboru za novog selektora BiH svakome ko je bio organizator ili učesnik utakmice "Za spas bh. nogometa" odigrane još 1. juna 2008. godine isključivo je uperena protiv Sergeja Barbareza i donesena da se on izbaci iz konkurencije.

Nesmetan put

Iako su čelnici FSRS rekli da nisu govorili o imenima, jasno je da nisu ni morali, jer se od učesnika te utakmice jedino Sergej Barbarez kandidirao za nasljednika Miroslava Blaževića.

Izbacivanjem Barbareza profitirao bi Safet Sušić, koji je ostao jedini kandidat i kojem je FSRS omogućio, maltene, nesmetan put do selektorske pozicije.

Očito je da su iz FSRS željeli jasno poručiti da će biti donesene odluke kakve oni hoće i da ih nije briga koja je cijena tog stava.

Ne znamo kako objasniti toliku brigu FSRS i želju da skoro 18 mjeseci nakon utakmice na Koševu "oni koji su učestvovali rušenju Nogometnog saveza BiH ne dobiju podršku FSRS".

Zvuči licemjerno, potcjenjivački, a na kraju takva odluka je diskiminirajuća, nepoštena i nehumana, jer je uperena protiv samo jednog čovjeka koji je izrazio želju da postane selektor reprezentacije BiH.

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali moguće je da su u FSRS ovu odluku donijeli i zbog toga što se radi o čovjeku koji je bio kapiten BiH i koji je bezbroj puta dokazao svoj patriotizam i ljubav prema domovini, za razliku od svih članova Izvršnog odbora FSRS.

Možda i zato što je Barbarez na Marakani 2005. godine stao u odbranu navijača BiH, izloženim napadima onih ljudi koji dolaze iz istog entiteta koji mu sada brane da postane selektor.

Zašto iz FSRS nisu digli glas odmah i tražili da budu kažnjeni prvo svi igrači koji su odbili poziv za prijateljski meč s Azerbejdžanom, a zatim oni članovi Izvršnog odbora NSBiH koji su bili na Koševu, kao i reprezentativci koji su igrali tu utakmicu održanu u znak podrške Mehi Kodri i Elviru Boliću, koji su smijenjeni jer nisu željeli ići u Iran na utakmicu koju su čelnici Saveza dogovorili bez konsultacije s njima dvojicom.

Da su iz entitetskog saveza odmah tražili akciju, to bismo razumjeli, ali sada je očito da je odluka donesena kako bi se krojio rezultat izbora za novog selektora.

Budućnost odnosa

Ovakva odluka mogla bi odrediti i budućnost odnosa u cijelom Nogometnom savezu, jer bi ovo lako moglo pokazati šta nogometnu organizaciju čeka u budućnosti. Pogotovo kada za koji mjesec na red dođe usvajanje primjena i dopuna Statuta NSBiH, što traže FIFA i UEFA.

Glasanje po diktatu

Rasplet događaja pokazuje da petorica članova Izvršnog odbora koji predstavljaju FSRS ne glasaju po svom ličnom izboru nego po diktatu. Sasvim je jasno da će Izvršni odbor NSBiH moći donijeti odluke koje budu u interesu FSRS.