Želim odvesti reprezentaciju na Euro 2012Premda je Safet Sušić jednom nogom zakoračio u NSBiH, kao novi selektor fudbalske reprezentacije BiH, definitivna odluka još nije donešena. Zato je legendarni Pape u statusu kandidata. Baš kao je i Sergej Barbarez, sportska gromada, kojeg navijački puk želi vidjeti na selektorskoj poziciji. Barbarez će vikend provesti u Sarajevu, za subotu je planiran prvi razgovor sa čelnicima NSBiH. Sa jedne strane stola sjednit će Barbarez, koji je godinama igrama i pobjedama uveseljavao bh navijače, a s druge dva sekretara: Jasmin Baković v.d. i Munib Ušanović, sekretar u ostavci, koji je odnedavno naslijedio Ahmeda Pašalića. Nije baš zgodno što Ušanović pregovara sa Barbarezom, ali navijači su spremni i to «prežvakati», samo ako će Barba povesti reprezentaciju u novi kvalifikacijski ciklus.

- Želim odvesti reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo - izjavio je novinaru «Sana» Sergej Barbarez.

Čuo je za informaciju kako je izbor selektora gotova stvar.

- Čitao sam ovo što se piše za Sušića. Ja se ne predajem tako lako. Nakon razgovora sve će se promijeniti. Imam želju, viziju, jasan cilj...

Za Savez su problematični saradnici stranci?

- To je bila jedna od mojih ideja, međutim, najmanji problem su saradnici. Ja nemam nikakvih specijalnih uslova. Moja jedini uslov je šansa, da mi omoguće da napokon izborimo plasman na veliko takmičenje.

Proteklih dana Sergej je obavio na desetine intervjua, razgovora i konsultacija sa prijateljima, mogućim saradnicima, sa ljudima oko Saveza. Svi ga žele, podržavaju, ali ne odlučuje on.

- Ništa nije do mene, sve je do ljudi u Savezu. Imamo sjajnu generaciju, imamo fenomenalne navijače. Sve što ja tražim jeste šansa - izjavio je Sergej Barbarez, uz Sušića, najozbiljniji kandidat za selektora fudbalske reprezentacije BiH. Sergej bi se prije sastanka sa pregovaračima iz NSBiH trebao naći sa Emirom Spahićem, kapitenom naše reprezentacije.

Papac u neizvjesnosti

Saznajemo od našeg mostarskog izvora da je Saša Papac, stoper Glazgova u neizvjesnosti. I on sa nestrpljenjem čeka izbor Barbareza. Saša i Sergej su dugogodišnji prijatelji, Mostarci, bivši veležovci. Papac je kod Muzurovića i Blaževića izbivao iz reprezentacije, a dolaskom Barbareza, vraća se i Saša, što bi našu odbranu činilo granitnom sa Hasagićem i Begovićem, te Spahićem, Salihovićem…