Shvatio sam da imamo odlicne igraceJoš od odlaska Džemaludina Mušovica, spominjalo se ime Safeta Sušica kao novog selektora fudbalske reprezentacije BiH. Tako je bilo nakon svakog ciklusa, kad god se birao novi selektor. Pape je uvjek davao isti odgovor: «Još je rano za taj posao, još sam mlad za selektora.., govorio je Safet.

Radije je prihvatao klupske ponude. Uglavnom iz Turske.

- Istina je da sam mlad za selektora, jer nisam želio raditi najviše dva mjeseca u godini, koliko selektorski posao zahtjeva. Prihvatao sa ponude iz Turske jer nisam mogao odbiti. Doduše, nadao sam se pozivu nekog velikog kluba iz Istanbula, ali ako ga nije bilo išao sam u «provinciju» i radio.

Želim ici do kraja!

Safet je sa jednim istambulskim klubom dospio u Evropu.

- Bilo je to 1997. godine kada sam Istambulspor vodio u Evropi. Kasnije sam radio u klubovima izvan Istanbula. U turskim klubovima je dosta mojih prijatelja, pa i bivših igraca koji su me preporucivali.

Kako je došlo do preokreta i zanimanja za bh. reprezentaciju?

- Do sada sam odbijao, jer sam smatrao da je rano, ali i zato što nismo imali igrace za vece domete. Sada sam shvatio da BiH ima velike igrace, generaciju koja može napraviti nešto veliko. Nisam želio ranije preuzeti reprezentaciju tek tako, radi angažmana. Kad dodem želim ici krajnjem cilju, a to je plasman na veliko takmicenje. Ima BiH nekoliko vrsnih igraca i šteta je ne iskoristiti taj potencijal. Eto, zato sam sada prihvatio razgovore sa ljudima iz NSBiH.

Publika plebiscitarno svoj glas daje Sergeju Barbarezu, a vi ste trener koji bi najlakše sakupiio potrebnih dvanaest glasova.

- Drago mi je ako su predstavnici svih naroda u FS BiH za mene. To je kompliment i obaveza.

Sa kim ste sve razgovarali do sada?

- Nisu bitna imena, ali pricao sam sa ljudima iz Predsjedništva, iz Izvršnog odbora. Osjetio sam kod njih želju za konacnim dogovorom.

Kad bi se to moglo znati, kada vas možemo ocekivati u Sarajevu?

- Ne znam kada ce biti, jer ne ovisi od mene. Možda prije vi saznate dole. Moguce da se to pitanje riješi i do kraja ove godine, a možda i pocetkom naredne. Trebao sam u Sarajevo, ali je snijeg proteklih dana zameo Evropu, pa sam odgodio dolazak.

Nije to moj stil

Možda ste najpoželjniji kandidat i zato što nikad niste kritikovali svoje kolege, bivše selektore, nikad niste govorili ni protiv Saveza...?

- Ne znam da li je to razlog, ali ja nisam covjek koji govori ružno o bilo kome, pogotovo ne o svojim kolegama. Ako nisam želio pomoci, nikom nisam odmagao. Tako i o ljudima iz Saveza. Ne mogu govoriti ružno o nekom koga ne poznajem. Nije to moj stil, nikad nisam bio takav. Znam kako je dole teško raditi. I, ako ne budem izabran, a selektor postane Sergej Barbarez ili neko drugi, od mene nikad nece cuti ružnu rijec. Naprotiv, imat ce moju podršku, ja cu mu iskreno poželjeti da ostvari uspjeh - izjavio je za «San» Safet Sušic, koji smatra da se ne mogu istodobno voditi klub i reprezentacija, da namjerava cešce dolaziti u Sarajevo i da ne želi biti selektor na daljinski.

Najbolji svih vremena

Safet Sušic je prije desetak godina proglašen najboljim igracem BiH svih vremena. U anketi su sudjelovali sportski radnici iz cijele BiH, bivši i sadašnji asovi, treneri... Pape je uvjerljivo slavio. Zanimljivo je da su skoro svi sudionici svoj glas dali Papetu.

- Nikad nisam volio da se mene tretira najboljim igracem svih vremena. Kada bi me pitali, ja sam molio da me se tretira jednim od najboljih, jer je BiH imala vrsne igrace, poput Osima, Ferhatovica, Musemica, Halilhodžica, Mujica, Bajevica, Smajlovica.. - kaže Sušic.

Osim i Muzurovic

Safet o svim trenerima govori u superlativima, ali dvojicu izdvaja.

- Zbog ljudskih i strucnih kvaliteta izdvojio bih Ivicu Osima i Fuada Muzurovica. Sa njima sam dugo saradivao i znam kakvi su kao ljudi i treneri - priznaje Pape, koji je osamdesetih godina bio jedan od najboljih igraca u Evropi.