Priveden Ermin ZecErmin Zec, mladi fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, priveden je u srijedu u policijsku stanicu u Hrvatskoj, jer nije imao radnu dozvolu.
Prvotimac Šibenika i najbolji fudbaler Hrvatske u izboru T-portala sasvim slučajno našao se u neugodnoj situaciji.

Zeca je, nadomak Benkovca, zbog prebrze vožnje zaustavila policija. Redovnom procedurom i ispitivanjem podataka otkriveno je da bh. internacionalac nema radnu dozvolu. Zbog prebrze vožnje, Zec je kažnjen sa 1.000 kuna, dok će dalja procedura oko neposjedovanja radne dozvole biti u nadležnosti PU šibensko-kninske.

"Istina je da se naš igrač našao u neugodnoj situaciji zbog prekršaja, odnosno neposjedovanja radne dozvole. On nije u policiji i ne mislim da od ovoga treba praviti senzaciju. Nije to nikakva posebna neugodnost. Njegova radna dozvola istekla je 25. septembra tekuće godine. Nije produžena, jer smo mislili da će napustiti NK Šibenik i karijeru nastaviti negdje u inozemstvu. On je trebalo da donese još dva dokumenta kako bi bili završeni dokumenti vezani za radnu dozvolu, ali, ponavljam, da smo vjerovali da će napustiti Šibenik, te stoga nismo žurno reagirali", rekao je juče u razgovoru za "Nezavisne novine" Marko Karađole, sportski direktor NK Šibenik.

Čelnik Šibenčana tvrdi da je krivica zbog ovog propusta obostrana i da Zec nije jedini koji nema radnu dozvolu.

"Krivica je na strani kluba, ali i Zeca. Međutim, treba znati da je procedura oko dobijanja dozvola jako komplicirana. Postoji još igrača koji imaju slične problema. Teško je prikupiti sve dokumente", tvrdi Karađole.

S obzirom da je Zec bez radne dozvole odigrao čitav jesenji dio sezone za Šibenik i osvojio treće mjesto u Prvoj ligi Hrvatske, te stigao do polufinala Kupa, njegov klub mogao bi biti izložen i sankcijama od strane Hrvatskog nogometnog saveza.

"Nema govora o bodovnim ili bilo kakvim sankcijama iz HNS-a. On je bio regularno registriran igrač u HNS-u i zato ne očekujemo nikakve sankcije, a najmanje u smislu oduzimanja bodova. U tom pogledu sve je sasvim čisto. Njegov ugovor je regularan", dodao je Karađole.

Slučaj "Zec" nije prvi ovakve vrste koji se desio u Hrvatskoj. Slične probleme prošle sezone imao je i Ljupko Petrović, tadašnji trener Kroacije iz Sesveta i danas jedan od kandidata za selektora fudbalske A reprezentacije BiH. Petrović je na kraju prošao bez sankcija, dok se NK Zadar zbog istih problema ranije morao riješiti trojice svojih igrača Cele, Alimanovića i Bečirija.
Brleković: Šibenik krivac

Ivan Brleković, potpredsjednik HNS-a, tvrdi da su isključivi krivci za nemili događaj čelni ljudi u NK Šibenik.

"Prema pravnoj praksi najvišeg svjetskog arbitražnog sportskog suda, odgovornost za ishođenje dozvole boravka i radne dozvole igrača isključivo pripada klubu. Klubovi su ti koji mogu s njim potpisati ugovor, no do konzumacije tog ugovora i njegove realizacije ne može doći dok klub ne ispuni sve uvjete prema državi. Tu se radi o ishođenju tih dozvola. Očito da u Šibeniku to nisu ozbiljno shvatili. Ukoliko Zec nije imao urednu radnu dozvolu i dozvolu boravka, odgovornost je na klubu", rekao je juče Ivan Brleković, dopredsjednik HNS-a.
Od proljeća u Šahtjoru

Ermin Zec karijeru će nastaviti najvjerovatnije u Šahtjoru iz Donjecka. Potvrdio je ovo juče za "Nezavisne novine" sportski direktor NK Šibenik Marko Karađole.

"Za Zeca se interesiraju iz mnogih europskih klubova i sasvim je izvjesno da na proljeće neće nositi dres Šibenika. Njegov transfer nema nikakve veze s nemilim scenama koje su se dogodile u vezi s radnom dozvolom. Pregovori o transferu traju već duže vrijeme, a za sada je najbliži potpisivanju ugovora za Šahtjor. Što se tiče NK Šibenika, naš stav odranije je poznat, a to znači da smo spremni za realizaciju transfera koji će biti povoljan po nas", naglasio je Karađole.