Vrijeme je za Evropu, želimo osvojiti Kup BiHU dosadašnjem poslu Dino Đurbuzović bio je od velike koristi prvom šefu struke Željezničara Amaru Osimu. Studiozno je vodio ekipu, nametao visoke standarde profesionalizma, insistirao na čvrstoći i agresivnosti. Veliku pažnju posvećivao je taktičkim finesama. Za Sarajevo-x.com Đurbuzović govori o rezultatima u jesenjem dijelu, ambicijama na proljeće, favoritima za naslov i reprezentativnoj stvarnosti.

Kako ocjenjujete rezultate "plavih“ u prvoj polusezoni?

Podvlačenje crte započeo bih sa konstatacijom da je napravljen značajan i evidentan pomak. Uvijek može bolje, ali smo zadovoljni. Nadam se da ćemo uz pomoć svih ljudi koji vole Željezničar, prije svih naših navijača, napraviti sve ono na što se računa.

Koliko visoko možete u nastavku sezone?

Mi smo transparentno istakli naše ambicije u Kupu BiH. Želimo doći do trofeja u najmasovnijem takmičenju. Neće biti nimalo lako, ali mislim da smo sposobni za takav doseg. Konkurenti zaslužuju respekt, kao što i mi zaslužujemo pravo na optimizam. Svaki uspjeh donosi samopouzdanje i potvrdu snage. U prvenstvu ćemo pokušati napraviti što bolji plasman.

Ipak, primarni cilj je izlazak na evropsku scenu?

Apsolutno. Svi smo u klubu zajedno sa menadžerom Amarom Osimom postavili taj cilj. Bilo bi lijepo da uspijemo u tim namjerama. Željo svake sezone mora igrati na međunarodnoj sceni. To je klub sa bogatom tradicijom. Poznato je da najstariji sarajevski premijerligaš od 2004. godine nije igrao međunarodne utakmice, vrijeme je da se ta neugodna tradicija prekine.

Ima li pomaka u Premijer ligi u odnosu na prethodne sezone?

Svakako! Konkretno to mislim na nastupe u gostima. Ranije je bilo mnogo teže doći do bodova nego danas. Sa te strane pomaka sigurno ima. Suđenje je na znatno većoj razini. Još jedan bitan segment kojega bih pomenuo jeste podatak da nam se treneri konstantno educiraju. Do napretka je došlo i zbog dobrih rezultata naše reprezentacije. Sve se to odrazilo na domaće prvenstvo, što je dobro.

Kojim klubovima predviđate poredak u samom vrhu?

Prvih četiri ili pet ekipa na tabeli, među kojima smo i mi, imaju šansu za naslov. Reći ću samo da Željo posjeduje kvalitet i da može napraviti dobar rezultat. Ipak, igrači moraju shvatiti da u svakoj utakmici moraju dati sve od sebe za uspjeh. To je jasan recept. Svi imaju pravo na ambiciju, a prvenstvo će ponuditi redosljed na temelju forme i poklapanja svih ostalih faktora uspjeha. Jasna slika iscrtat će se na samom terenu.

Za kraj je dodao i ovo:

Državna nogometna selekcija ostvarila je odličan rezultat. Priredila nam je mnogo radosti. Svi smo sa velikom količinom emocija iščekivali njihove dvoboje. Nažalost, na kraju nismo otišli na Svjetsko prvenstvo. No, stvorena je okosnica kvalitetnog tima, koji će, siguran sam u to, izboriti plasman na jedno veliko takmičenje. Ko god da dođe za selektora vodit će jednu formiranu cjelinu.