Jadna je zemlja kojoj Čolaković bira selektoraSamo je u Bosni i Hercegovini moguće da selektora državne nogometne reprezentacije biraju nestručni, nekompetentni i kompromitirani ljudi. U svakoj iole normalnoj državi, selektora bira struka, ili treneri, stručni savjet, bivši asovi, ali kod nas je važno "kakav dojam" o kandidatima steknu članovi Predsjedništva. Dakle, nasljednika Miroslava Blaževića biraju; Sulejman Čolaković, Iljo Dominković, Bogdan Čeko. Trio iz Predsjedništva pojačat će Munib Ušanović, sa nove pozicije sekretara za reprezentativni fudbal i v.d. sekretar Jasmin Baković.

Osim, Džidić, Smajlović, Sombolac...

Kakve li tragikomedije. Umjesto da kriterij za izbor selektora sačine, pa i da odluče proslavljena imena, poput Ivice Osima, Miše Smajlovića, Velimira Sombolca, Franje Džidića, pa i treneri koji su u inostranstvu - ali su zauzeti- kao što su Vahid Halilhodžić ili Enver Marić, odlučit će penzioner, vlasnici građevinskih firmi, ugostitelji, arhitekte...

Sve su oči javnosti, ali i struke u BiH uprte u prof. Munira Talovića, direktora Centra za edukaciju trenera u BiH.

- Nama treba selektor koji će za cilj imati plasman bh reprezentacije na Evropsko prvenstvo 2012. godine - izjavio je prof. Talović i već u startu podigao visoko letvicu Ćirinom nasljedniku. Domaći trener se uzdaju da će sam prof. Talović zaštiti domaću radnu snagu i da neće dozvoliti da se stručni štab popunjava sa "uvoznim" trenerima. I u NSBiH se nadaju da će novi selektor rješenje za buduće asistente tražiti u trenerima koji su već na platnoj listi u NSBiH.

- Ko god da dođe, bilo bi poželjno da za asistenta angažuje Denijala Pirića, koji je i stručan i iskusan i dobar poznavalac stanja u bh nogometu. Nadam se da će budući selektor imati razumjevanja za naše želje, jer Savez ne može plaćati njegove saradnike - rekao nam je jedan od ljudi u NSBiH, koji će odlučivati o izboru novog selektora.

Iljo Dominković je svjestan teške zadaće. Nije mu drago što je bh reprezentaciju napustio Blažević.

- Gospodin Blažević je napravio odlične rezultate, ali je sam otišao. Sada ne smijemo pogriješiti. Moramo voditi računa o svemu, da kandidat prihvati naše uslove, da pristaje na plaću koju Savez može ponuditi, da donosi mir i da ga privata javnost. Moramo voditi računa i o kandidatu kojeg priželjkuju navijači, kojeg možda favorizuju neki mediji. Ne želimo žuriti, ali ni odugovlačiti jer trebamo pravog selektora. I sam broj trenera koji je izrazio želju da vodi našu reprezentaciju, pokazuje kako smo sa Blažević dobili na cijeni - podsjeća dopredsjednik Dominković.

Sporni pomoćnici

Njegov kolega iz Predsjedništva Suljo Čolaković, možda je dobar čovjek, korektan sportski radnik, nekad uzoran delegat FSJ, ali Čolaković nije kompetentan da odlučuje ko može, a ko ne može biti selektor! On jeste predsjednik, ali ne i stručno lice.

- Koliko vidim vi novinari ste već izabrali selektora - kazao je Čolaković nakon sastanka u Tesliću, aludirajući na sve izraženije zahtjeva navijača i dijela medija za reprezentaciju vodi Sergej Barbarez. Neshvatljivo je zašto čelnici Saveza otežu, zašto kupuju vrijeme, ako su svjesni da će im izbor Barbareza donijeti potrebni mir. Najmanje je bitan stav FSRS da niko ko je igrao čuvenu utakmicu na Koševu ne može biti selektor. Taj stav su iznijeli čelnici FSRS samo da bi svojim federalnim kolegama ukazali kako su nedosljedni i kako su zahvaljivali upravo predstavnicima FSRS, koji su ih nakon smjene Mehe Kodre, spasili i stavili na raspolaganje privremenom selektoru Denijalu Piriću sve svoje igračke i trenerske "resurse".

- Mi ćemo ispoštovati i podržati prijedlog naših kolega Bošnjaka u Izvršnom odboru. Bit ćemo korektni kao i u svim dosadašnjim situacijama kada se birao selektor - kazao nam je čelnik FSRS. Uistinu, članovima nogometne vlade iz FSRS nema se šta prigovoriti. Naprotiv, oni ne mijenjaju svoje mišljenje svakih sat vremena.

Naredna sjednica Izvršnog odbora je 29. decembra. Imat će radni i svečarski karakter. Do tada će "stručna" komisija u sastavu: Čolaković, Čeko, Dominković, Ušanović, Baković (jedini koji je igrao ozbiljniji nogomet) pregovarati sa potencijalnim kandidatima. Neki će put Francuske, neki će potegnuti do Grčke, pojedini do Zagreba, Beograda... Ciklusi prolaze, a cirkus se nastavlja.

S.S.

Hesler ili Hicfeld

U Tesliću je bilo zabavno. Toliko je bilo imena u folderima mobitela čelnika NS BiH da je bilo i komičnih situacija. Naprimjer, predlagač je spomenuo Hicfilda, svi su razvukli osmjeh od sreća, zbog saznanja da takav stručnjak želi biti selektor BiH. No kasnije je predlagač pogledao bolje i primijetio "malu" slovnu grešku. Nije Hicfeld nego Hesler. Nije to jedini gaf. Predložen je Srećko Katanec, koji je već angažiran u selekciji Emirata.

Menadžeri lobisti

Saznajemo da su pojedini menadžeri koji žive i rade izvan BiH najangažiraniji. Nude svoju robu, veličaju kandidate, a ustvari prave sebi posao. Proturaju se imena, kako bi se nekima digla cijena, kako bi produžili ugovore sa svojim klubovima. Navodno i nogometni "stručnjaci" iz Bakija imaju svog favorita. Iz sjene lobiraju za jednog bivšeg selektora, čijim bi izborom otvorili vrata povratka bivšeg direktora. No, navijači i igrači ne žele ni čuti za bivše selektore.