Šta čeka novog selektora reprezentacije BiHBudući reprezentativni štab može imati u vidu nekoliko igrača stasalih u dijaspori. Jedan od njih je Jasmin Sudić (stoper Malmöa), koji je već nastupao za mladu reprezentaciju Švedske, ali je izrazio želju da obuče dres "zmajeva". Na spominjanje njegovog imena navijači kluba u kojem je igrao i Zlatan Ibrahimović odmah "dignu palac gore".

Još uvijek ne znamo ko će biti novi selektor nogometne reprezentacije BiH. Prvo su se spominjala četiri kandidata kao mogući nasljednici Miroslava Ćire Blaževića. To su Sergej Barbarez, Safet Sušić, Mehmed Baždarević i Dušan Bajević. Mora se priznati - sve snažna lica. Doduše, više su mediji forsirali pomenuta imena i prezimena, nego što su to isticali članovi Izvršnog odbora NSBiH.

U posljednjih nekoliko dana (nakon što su se Baždarević i Bajević pristojno zahvalili) lista se proširila. Sve se više spominju imena poput Ljupka Petrovića, Amara Osima, Ibrahima Zukanovića, Srećka Kataneca i Vlatka Glavaša. Saznali smo da će pojedini članovi IO za šefa državne nogometne selekcije predložiti i bivšeg selektora Blaža Sliškovića. Lista kandidata je promjenjiva, ali znakovita zbog uvida u strategiju krovne kuće bh. nogometa.

Stvorena okosnica

Danas je bh. reprezentacija poželjna za sve trenere koji o sebi imaju visoko mišljenje. Razlog je jasan - imamo izuzetno kvalitetnu selekciju koja može igrati zajedno u naredna dva ili tri ciklusa. Stvorena je okosnica reprezentacije koja će se u narednim kvalifikacijama boriti za izlazak na veliku scenu.

Postavlja se pitanja - šta čeka novog selektora? Prije svega mnogo posla. Dosadašnja su iskustva pokazala da nekih bitnijih promijena kostura reprezentacije nakon promjene selektora nije bilo. U skladu s tim, logično je zaključiti da će se nacionalni tim za kvalifikacioni ciklus (počinje u septembru 2010.) EURO-a 2012. u Poljskoj i Ukrajini birati većinom od dosadašnjih reprezentativaca. No, bilo ko da dođe, donijet će i neke izmjene.

Samir Muratović se javno zahvalio i odlučio da završi reprezentativnu priču. Isto je najavio i Elvir Rahimić, koji je i prethodne kvalifikacije odigrao nakon ubjeđivanja Ćire Blaževića da je potreban timu. Treba napomenuti da smo u proteklom periodu "prigrabili" dva kvalitetna igrača koji su ranije igrali za druge selekcije. Naime, riječ je o Asmiru Begoviću (nastupao za Kanadu) i Harisu Medunjaninu (igrao za Holandiju). Obojica su od FIFA-e dobili zeleno svjetlo za nastup. No, nisu izborili mjesto u udarnoj postavi, pa će imati novu priliku kod novog selektora.

Identična situacija je i sa igračima koji su kod Blaževića priliku dobijali na kapaljku ili nikako nisu igrali. To su prije svih Semir Štilić, Dario Damjanović, Damir Mirvić, Ermin Zec, Miralem Pjanić i Džemal Berberović.

Mnogi čekaju priliku

U strukturi onih koji nisu u prvom planu, a koji eventualno ispunjavaju kriterije za reprezentativnu priču (sve zavisi od toga ko će biti selektor), primijetili smo Adnana Čustovića (napadača Genta), Branislava Krunića (veznjaka Moskve), Vuleta Trivunovića (stopera Khimkija) i Samir Merzić (odbrambenog igrača čeških Teplica). Za njih bi status potencijalnih izabranika bio iznimno priznanje i važan podatak u razvoju karijere, naročito zbog zanimanja mogućih kupaca.


Kada smo zavirili u spisak mlade reprezentacije koju vodi Branimir Tulić, zaključili smo da bi jedan nogometaš mogao biti zanimljiv budućem selektoru. Naime, riječ je o Toniju Šunjiću, stoperu Zrinjskog. Vrijedno je spomenuti i Ermina Zeca, koji je već pozivan u "A" tim. Od ostalih iz U-21 selekcije interesantan bi svakako bio Damir Šovšić. Međutim, kao što smo već pisali, nogometaš Zagreba se nekoliko puta nije odazvao pozivu, jer u budućnosti namjerava igrati za reprezentaciju Hrvatske.

Kao posljednju, ali vrlo bitnu napomenu navodimo podatak da budući reprezentativni štab može imati u vidu nekoliko igrača stasalih u dijaspori (poput Misimovića, Bajramovića, Medunjanina i Begovića). Jedan od njih je Jasmin Sudić (stoper Malmöa), koji je već nastupao za mladu reprezentaciju Švedske, ali je izrazio želju da obuče dres "zmajeva". Na spominjanje njegovog imena navijači kluba u kojem je igrao i Zlatan Ibrahimović odmah "dignu palac gore".

Identično razmišlja i Haris Bukva (veznjak Šturma), koji je igrao za autrijsku nacionalnu vrstu. Zanimljivo bi bilo pogledati i Sanela Kapidžića, člana danskog AGF-a, kojeg "vikinzi" već nagovaraju da ne kalkulira mnogo i da zaigra za njihovu mladu selekciju. Krovna kuća bh. nogometa trebala bi formirati skaut tim koji će pratiti sve igrače bh. korijena i po potrebi ih regrutirati u reprezentaciju.

U zaključku, BiH se mora osloniti na etablirane reprezentativce. Zbog toga Spahića, Džeku, Salihovića i društvo nismo niti spomenuli (oni se podrazumijevaju). Možda se u međuvremenu pojavi još neki talenat, ali aktuelni reprezentativci uz neke pomenute igrače pokušat će izboriti plasman na kontinentalnu smotru 2012. godine. Reprezentativna budućnost nudi nam velika očekivanja, jer imamo mladu ekipu. U fokusu svega navedenoga BiH u kvalifikacije za EURO ulazi s vrlo dobrim predispozicijama. Novi stručni štab moći će praktično bez stresa selekcionirati ekipu, koja je tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo stasala. Logično je da sazrijevanje jedne generacije uzrokuje amplitude forme.

Imamo kreativnu i talentiranu ekipu. Upravo na tom temelju niknuo je optimizam nacije u prošlim kvalifikacijama.