Saša Papac se vraća u reprezentacijuZa selektorskog mandata Miroslava Blaževića, bivši kapiten reprezentacije i miljenik navijača Sergej Barbarez me "etiketirao" kao "Ćirinog novinara". Što me nije pogađalo. Danas kada je "cool" blatiti bivšeg selektora iz svih oružja, sjetim se one pobjedničke euforije tokom kvalifikacija i poželim da neki novi selektor bude uspješan kao i Ćiro. Pardon, uspješniji od Blaževića.

Raja danas želi Barbareza za selektora, nogometnu ikonu, heroja sa Marakane, sportsku i ljudsku gromadu, čovjeka koji se borio za dolazak asova u Savez. I, dok se vladajućoj garnituri u NS BiH broje posljednji dani mandata, Sergej je jedina osoba koja može pomiriti navijače, ali i ostaviti u sedlu Sulejmana Čolakovića i njegove pajdaše.

Presing medija

Sa Barbarezom surađujem od njegovog debija protiv Argentine u Kordobi, zajedno smo pripremali akciji na Koševu, pratio sam njegovo školovanje za trenera u Jablanici... Otvoreno, iskreno, korektno je u razgovoru za naš list pričao o prošlosti i budućnosti reprezentacije, o navijačima, igračima, bivšim selektorima, Savezu...

Dok smo razgovarali, prekidali su nas pozivi na Sergejov kućni telefon i pudlica, koju su smirivali Sergejovi sinovi. Valjda i budući bh. reprezentativci.

- Ne piši mi za pudlicu, šta će raja reći - u svom stilu počeo je Barbarez.

Tek što smo počeli, zvonilo je na sve strane...

- Molim te da se čujemo za 10-tak minuta, užario se telefon - zamolio nas je "Seržinjo".

Bivši as, potencijalni selektor naše reprezentacije "požalio" se na presing.

- Zovu sa svih strana. Razumijem posao medija, nastojim svima udovoljiti. Logično je da me najviše zovu iz BiH i Nijemci.

Šta njemačke kolege najviše zanima?

 - Pa, i njima je ovo novost. Zanima ih moj budući status. Pričam njima ovo što i našim novinarima.

Velika je stvar što Vas žele navijači, igrači, mediji, ali i odgovornost?

- Naravno da mi godi što je raja za mene, mada sam svjestan velike odgovornosti. Ako misliš da će neki igrači imati privilegije samo zato što smo prijatelji ili bivši saigrači, varaš se.

Kako sačuvati autoritet?

- Samo profesionalnim pristupom prema svima. Svi će biti jednaki, ali moraju znati da igra 11, a ne 15 igrača. Niko neće biti privilegovan, niti zapostavljen.

Nije li nezgodan termin za Vaš dolazak. Ćiri se spočitavalo da je svojim dolaskom spasio čelnike Saveza, a Vi ste se godinama borili za čistku?

- I mene su prijatelji zvali i pitali: Sergej, što ti to treba? Kao, nije vrijeme i slično. Možda nije vrijeme, ali ja ne želim biti rob prošlosti, zanima budućnost.

Kako sa ovim ljudima, čije se ostavke godinama traže..?

- Razgovorom. Sve se može postići razgovorom. Mene ne zanima prošlost, već kako na najbolji način iskoristi ovaj igrački potencijal.

Planirate li razgovar sa navijačima i njima ćete morati objasniti neke stvari?

- Ja sam stalno u kontaktu sa navijačima. I kada sam otišao sa terena, preselio sam na tribine, bio s navijačima, bodrio reprezentaciju, radovao se uspjesima.

Da li je Blažević napravio uspjeh plasmanom u baraž?

- Napravio je nešto, nije to za podcjenjivanje. Uspjeh bi bio da smo otišli na Svjetsko prvenstvo. Istina je da smo imali teškog suparnika u baražu. Blažević je na najbolji način iskoristio euforiju, pažnju medija i znao to prenijeti na igrače. Ja nikad recimo ne bih protiv Španije, mislim na meč u Zenici, ušao "prijateljski". Za mene nikad neće biti prijateljskih utakmica.

Bojite li se ove utakmice sa Njemačkom? Nijemci u punoj snazi, a Vi, ako budete selektor, igrače će te zvati s odmora, jer lige će biti završene?

- Nećemo baš sa plaža doći, jer je ta utakmica veliki motiv za sve nas.

Mnogi misle da je ugovor na dvije godine kratak, da se samo troše selektori. Šta Vi mislite o tome?

- Za sada ništa. Treba prvo da obavim konkretne razgovore sa ljudima iz Saveza. Prije toga mi je teško govoriti nešto konkretnije. Ja nisam političar pa da svašta obećavam. Mi sada pričamo, iako sam ja samo jedan od kandidata. I ranije, uvjek sam ti govorio kako mi je želja jednog dana voditi reprezentaciju.

Uvjereni smo da ćete, ako postanete selektor, vratiti Sašu Papca, Vašeg prijatelja i bivšeg saigrača, jednog od najboljih defanzivaca u Evropi.

- Kako si tako siguran da ću ga odmah vratiti?

Zbog dugogodišnjeg prijateljstva. Saša ne bi ostavio prijatelja na cjedilu?

- Pa, dobro, Saša i ja smo prijatelji. On ima svoje razloge što ne igra, kao što ja znam da treba ovoj reprezentaciji. Papac se nije oprostio od reprezentacije, vjerujem da će se vratiti, ali je do njega kada će to biti.

Najviše ću biti u avionu

Vratili ste sa aerodroma Zlatana Bajramovića?

- Ne mora se o tome pisati, iako je Zlatan izuzetno pametan momak, veliki profesionalac, koji je teško podnosio neke stvari. Tačno je da smo razgovorali i da se Bajramović vratio.

Hoćete li živjeti u BiH ili Hamburgu?

- Ja ću biti najviše u avionu, putovat ću Evropom, pratiti i tragati za igračima. Borit ćemo se za svakog, za Seferovića, Hajrovića, za sve naše talente po svijetu. Najmanje je bitno gdje će mi biti adresa. Ako postanem selektor, imam samo jednu želju.

Koju?

- Da ostvarimo plasman na Evropsko prvenstvo! Ja sam uvjeren da sa igračima koje imamo, sa navijačima koji nas bodre svih ovih godina, možemo do tog podviga. Zato sam spreman zaboraviti na prošlost - izjavio je Sergej Barbarez u razgovoru za "San".

S. Sinanović

Susret sa Ćirom

Sutra ćete se naći sa Miroslavom Blaževićem, hoćete li tražiti neki savjet?

- Savjetnika mi u BiH neće manjkati. Taj susret nije dogovoren, on se jednostavno poklopio sa izborom jedne naše novine. Sa Ćirom nikad nisam razgovarao, niti sam mu zamjerao na nekim izjavama, jer me ne zanima šta je, gdje i za koga izjavio i kako je to prenešeno - kaže Sergej.

O Sliškoviću

Da li ste proteklih godina razgovarali sa Bakom Sliškovićem?

- Očekivao sam da se čujemo, popričamo, ali očito kod njega nije bilo volje.

Ko je ostvario veći rezultat, Ćiro ili Baka?

- Iako cijenim što je Blažević doveo naš tim u baraž, mislim da smo mi kod Bake bili bliže plasmanu na jedno veliko takmičenje. Ipak, nama je protiv Danske trebao samo gol više i da odemo na EP u Portugal - podsjeća Barbarez.