Reprezentacija BiH: Ko će naslijediti Miroslava Blaževića?Subotnja sjednica Izvršnog odbora NSBiH otvorila je novo poglavlje u bh. nogometu. Ponovo smo ostali bez selektora i u narednim danima će se tražiti nasljednik Miroslava Blaževića.Imenovanje selektora je sigurno najhitniji posao koji članovi Izvršnog odbora moraju završiti. Komisija koju čine članovi Predsjedništva NSBiH Sulejman Čolaković, Bogdan Čeko i Iljo Dominković te čelni ljudi entitetskih saveza Mile Kovačević i Branko Ivković do 31. decembra mora dostaviti kandidate za novog selektora.

Do tada će se u javnosti špekulirati imenima koja su poznata već odranije. U ovom trenutku čini se da bi najbliži selektorskoj poziciji mogli biti Mehmed Baždarević, Safet Sušić, Dušan Bajević i Sergej Barbarez.

Od četvorice velikana bh. nogometa, Sušić nema trenutno angažman. Baždarević je trener u francuskom Grenoblu, a Bajević u grčkom AEK-u. Barbarez nema trenerskog iskustva, ali je persona ogromnog ugleda i bio bi katalizator između navijača, medija, javnosti i Saveza.

Ne znamo koliko je u ovom trenutku realno da se Bajević odrekne angažmana. Baždarević kaže da je spreman za razgovor, ali mu je teško reći postoji li realna šansa da preuzme reprezentaciju.

Pitanje je i da li bi njih dvojica, ali i Sušić, pristali doći raditi za plaću od 5.000 eura. Mada nije isključeno da, ako dođe do razgovora, i njima Savez ponudi procent od sponzorskih ugovora, kao što je to bilo u Blaževićevom slučaju. Barbarezova razmišljanja o ovim temama donosimo u intervjuu.

U izboru kandidata za novog selektora sigurno će svoju šansu vidjeti i mnogi treneri koji rade ili su radili u Premijer ligi BiH. Prije izbora Miroslava Blaževića, u konkurenciji su bili i Amar Osim i Ibrahim Zukanović. Poznavajući trenera Željezničara, vjerujemo kako ne bi odbio priliku da se okuša u selektorskom poslu. Svoju priliku će tražiti i Vlatko Glavaš, nekadašnji asistent Blaža Sliškovića i dojučerašnji trener Olimpika.

Subota je donijela i obrat u slučaju Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša. Sud BiH je obojicu nepravosnažnom presudom osudio na po pet godina zatvora zbog utaje poreza i stjecanje nezakonite imovinske koristi.

Ušanović i Kureš su "iz moralnih razloga" podnijeli privremene ostavke, pa će od 1. januara v. d. generalnog sekretara NSBiH biti Jasmin Baković, a sekretar za finansije Momir Tošić.

Bez promjena

Ušanović je već raspoređen na mjesto sekretara za reprezentovanje nogometa. To je funkcija koju je prije izvjesnog vremena obavljao Ahmed Pašalić, a kojoj je novom sistematizacijom radnih mjesta promijenjen naziv.

Tako će se Ušanović od Nove godine baviti reprezentativnim selekcijama BiH. On je ovaj posao obavljao i do sada, u okviru svojih dužnosti generalnog sekretara, nakon što je Pašalić podnio ostavku.

Nezvaničan stav

Izvršni odbor NSBiH zauzeo je nezvaničan stav da kandidati za selektora neće moći biti učesnici utakmice "Spasimo bh. nogomet", odigrane na Koševu u junu prošle godine, kada se tražila smjena kompletnog rukovodstva Saveza.

Ipak, ne sumnjamo kako će čelnici NSBiH u svom, ali i općem interesu, prijeći preko toga.

Svi selektori

Mirsad Fazlagić    1992. - 1993.

Fuad Muzurović    1993. - 1998.

Faruk Hadžibegić    1999. - 1999.

Mišo Smajlović    1999. - 2002.

Blaž Slišković    2002. - 2006.

Fuad Muzurović    2006. - 2007.

Meho Kodro    2008. - 2008.

Miroslav Blažević    2008. - 2009.

Sa Baždarevićem, Sušićem, Bajevićem ili Barbarezom nema greške

I bh. reprezentativci koje smo kontaktirali su nam kao kandidate za novog selektora ponudili ista imena o kojima i mi razmišljamo. Prema mišljenju naših igrača, idealni kandidati za klupu su Baždarević, Bajević, Barbarez i Sušić.

Edin Džeko je rekao kako smatra da je najbitnije da svi igrači ostanu na okupu i selektor se izabere što prije.

- Iskreno, ne znam da li je pametno govoriti o tome ko bi bio idealno rješenje, ali u štampi sam vidio da se spominju Barbarez, Sušić i Bajević. Svi znamo šta je Sergej napravio za BiH i koliko je cijenjen i uvjeren sam da bi ga i igrači i navijači prihvatili.

Bajević je, također, veliki stručnjak, kao i Sušić, i bilo ko od spomenute trojice bio bi idealno rješenje za reprezentaciju. Naravno, treba vidjeti koliko su Sušić i Bajević zbog obaveza u mogućnosti pomoći našoj selekciji, a o Sergeju ne trebam trošiti riječi. Barbarez je idol nacije i raja ga voli i cijeni. Uvjeren sam da bi svi bili za to da on sjedne na klupu - kaže Džeko.

Sanel Jahić se oporavio od povrede mišića i uoči nastupa za AEK protiv Levadikiosa je rekao kako misli da BiH nema puno kvalitetnih rješenja.

- Bajević ima veliko iskustvo i dobar je trener. Baš kao i Baždarević i Sušić, Barbarez bi bio odličan jer je omiljen kod sviju. Voli ga cijela država. Istina je da nema trenerskog iskustva, ali je bio sjajan igrač i zna puno toga. Sigurno bi brzo dobio na iskustvu.

Sa druge strane, Bajević, Baždarević i Sušić bi također bili odlična rješenja i siguran sam da će Bosna i Hercegovina, ako se bude biralo između njih četvorice, dobiti sjajnog selektora - smatra Jahić.