Duško Stajić: Sprema se u pečalbuNapadač Modriča Maksime Duško Stajić (27) u tek završenom jesenjem dijelu sezone 2009/2010 Premijer lige bio je jedna od najjačih karika u timu "uljara" i jedan od najbolje ocijenjenih igrača u ligi.Stajić je u 15 utakmica prvog dijela bh. prvenstva postigao devet golova, jedan manje od lidera Adina Džafića iz Veleža.

"Teško je biti dobar u BiH. Ovdje mnogi trče da te sapletu, da te ospore, da ukažu na greške kao da dobrih stvari nikada nije bilo. Moraš se pomiriti sa svim tim okolnostima i ići dalje, biti uspravan kada je najteže", kaže Stajić.

NN: Igrali ste za češki Sinot, slovenački Publikum i rumunski Čehlau. Kolika je razlika u odnosu na bh. fudbal?

STAJIĆ: Ogromna. U BiH je u prvom planu nekoliko igrača i manji broj klubova. Skoro da svake godine isti kolektivi jurišaju na vrh, a većina se bori i razmišlja kako izbjeći ono najgore. Nemoguće je porediti stanje u fudbalu u BiH sa Rumunijom, Češkom i Slovenijom. Pa, "zmajčeki" su izborili plasman na Mundijal. Samo neupućeni mogu reći da je to slučajno.

NN: Rekorder ste po broju golova u dresu mlade selekcije BiH, a ove jeseni ste jedan od najboljih u Premijer ligi. Očekujete li poziv u reprezentaciju?

STAJIĆ: Selektor Miroslav Blažević najbolje zna šta radi. Imao je dobar rezultat, ali svaki put stignemo do baraža i nikada se ne nađemo na nekom od prestižnih evropskih i svjetskih takmičenja. Duša me boli što se nisam našao na njegovom spisku. Ako već nije pozvao mene, onda se pitam zašto je ista sudbina zadesila Bilbiju iz Borca, pa Škoru iz Sarajeva, Džafića iz Veleža...? Mora se više pažnje posvetiti igračima iz domaćeg takmičenja, koji u teškim okolnostima zarađuju hljeb sa sedam kora i pritom postižu rezultate vrijedne svake pažnje.

NN: Uskoro će zimski prelazni rok, a Nijemci, Rusi i Ukrajinci su najuporniji. Za Vas se interesuje i nekoliko klubova iz Srbije. Kojim putem ćete krenuti?

STAJIĆ: Nije tajna, kontakti su intenzivni. Imam nekoliko ponuda, ali ne zavisi uvijek od mene da li ću se otisnuti vani. Znate, igrač ponekad ne odlučuje o svojoj sudbini. Nažalost, tako je. Svako gleda sebe, a igračima šta ostane. Ipak, vjerujem da ću ove zime promijeniti klupske boje i vratiti status internacionalca. Treba nešto uraditi za dane kada igre više ne bude bilo.

NN: Vašem sinu Simonu sada je četiri mjeseca, ali da li biste željeli da kada odraste krene vašim stopama?

STAJIĆ: Ako bude na oca, krenuće. Neka je živ i zdrav i neka sam odlučuje o svom životnom pozivu kada za to dođe vrijeme. Ja ću mu biti uvijek tu, da ga podržim za ono što on izabere. Godilo bi mi da bude fudbaler