Muratović: Ćiro i Misimović trebaju voditi reprezentacijuSa Samirom Muratovićem smo se sreli u Gracu, stanici na našem putovanju ka Volfsburgu. Reprezentativac BiH je ujutro vodio djecu u školu, a zatim smo se sastali u hotelu "Strasser".

Povrijedio se tokom utakmice Evropske lige u Bukureštu protiv Dinama prošlog četvrtka, zbog čega je u nedjelju sa tribina gledao meč Šturma sa Salcburgom (0:0). U posljednjim kolima austrijske Prve lige, njegov klub je izgubio korak za vodećim Rapidom.

Preko glave

- Zaostajemo šest bodova. U posljednjih šest kola smo četiri puta izgubili i dva puta remizirali. Da nije bilo evropskih utakmica, bježali bismo na vrhu sigurno šest bodova. Ovako nas je sustigao umor.

Meni lično je nogometa preko glave. Ove jeseni sam odigrao između 40 i 45 utakmica što za Šturm, što za BiH. Jedva čekam odmor i pauzu tako da mi je ova povreda, može se reći, dobro došla - rekao nam je Muratović.

Muratovića je iznenadila hajka na selektora Miroslava Blaževića poslije baraža i poraza od Portugala.

- Nekako mi se čini kao da je hajka na reprezentaciju. Selektor i mi, igrači, to nismo zaslužili. Mislim da je pretjerano. Izgubili smo od jedne od najboljih svjetskih selekcija. Još smo u revanšu bili bez nas četvorice standardnih igrača. Ko zna šta bi se desilo da smo bili kompletni - smatra naš sagovornik.

Jednom od najstandardnijih igrača u prošlim kvalifikacijama je zasmetao i sukob Blaževića i Misimovića.

- Cijelo vrijeme kvalifikacija smo bili kao porodica, složni i jedinstveni. Na kraju je ispalo da nije bilo tako. Žao mi je što se to desilo. Čuo sam da su se smirile tenzije. Volio bih da se selektor i Misimović pomire i zajedno nastave predvoditi reprezentaciju. Obojica trebaju reprezentaciji.

Ćiro nas je podigao iz pepela. Sviju nas je ubijedio da smo dobri i da možemo iznenaditi u ovim kvalifikacijama. U nama je probudio patriotizam. Sa druge strane Misimović je naš najbolji igrač. Bez njega je reprezentacija oslabljena jako. On je mozak ekipe. U utakmicama kada ga nije bilo vidjelo se koliko je falio - kaže Muratović.

Potvrdio nam je još jednom da više neće igrati za reprezentaciju. Kaže, vrijeme je za Pjanića, da dobije više prostora. To je rijedak primjer da se jedan igrač oprašta kako bi ustupio prostor drugome.

Prestar sam

- Prestar sam ja. Vrijeme je za Pjanića. Tu je i Bajramović. Ne znam da li će se Rahimić povući kao što je govorio. Za nas obojicu ima dosta dobrih zamjena. Jahić može odlično zamijeniti Rahimića. Tu je i Medunjanin, koji je sjajan igrač.

Na kraju razgovora, potvrdio je potvrdio da ne bi igrao u Južnoj Africi da smo se plasirali preko Portugala.

- Ljudi mi ne vjeruju, ali ne bih sigurno. Ni austrijski mediji, ni moji u klubu nisu vjerovali kada sam to rekao. Sada je to glupo pričati o tome, ali sigurno ne bih igrao na Svjetskom prvenstvu - kaže Muratović.

Još godinu i pol ugovora sa Šturmom

Muratovića sa Šturmom ugovor veže još godinu i pol. Toliko će najmanje igrati.

- Nude mi već da produžimo za još godinu dana. Za sada sam odbio, ali ko zna šta će se desiti. Možda, kada se odmorim, opet se poželim nogometa i produžim karijeru za tu još jednu godinu - rekao je Muratović.

U BiH više neću igrati

Kada smo ga pitali da li bi se vratio u BiH i tamo završio karijeru Muratović je odmahnuo glavom.

- U Šturmu ću završiti karijeru. To je sigurno. U BiH se ne mislim vraćati da bih igrao. Mislim da to ne bi imalo smisla - jasan je Muratović.

Bukva želi, Tulić ga ne zove

Pitali smo Muratovića za mišljenje o mladom i talentovanom Harisu Bukvi koji igra za Šturm.

- Odličan je igrač. Može igrati u napadu, ali i na obje bočne pozicije. Iako je igrao za mladu austrijsku selekciju želi igrati za nas. Pričao sam sa selektorom U-21 selekcije Branimirom Tulićem, ali mi nije jasno zašto ga već nije zvao - kaže Muratović.