Da li je Novo Panić dobio 50.000 eura za namještanje utakmicVelika afera o namještanju fudbalskih utakmica koja potresa Evropu povremeno iznjedri nove informacije. U jednom od najnovijih nastavaka ove kriminalističke sapunice ne baš zavidnu ulogu dobio je i po mnogima najbolji bh. sudija Novo Panić iz Doboja.

Nalazi istražitelja

List "Spiegel" objavio je detalje istrage, prema kojima je jedan od glavnih optuženika za namještanje utakmica Mario C. 18. novembra, dan prije nego što ga je uhapsila njemačka policija, pokušao namjestiti utakmicu.

Navedeno je da se radilo o utakmici u Luganu između U-21 reprezentacija Švicarske i Gruzije. Na tom susretu glavni sudija bio je Panić, a asistirali su mu Mujo Tutun i Dalibor Drašković.

Prema objavljenom u "Spiegelu", Mario C., navodno zaposlenik jedne kladionice u Hanoveru, Paniću je predao 50.000 eura za namještanje. U razgovoru za naš list Panić je ovo demantirao, ali je zato potvrdio da je bio u Švicarskoj, gdje je dao izjavu istražiteljima.

- Dao sam svoj komentar istražiteljima u Švicarskoj i sve sam negirao. Postoje ljudi koji će sve te navode provjeriti. Sada nije do mene. Jedino šta mogu reći je da u svakom slučaju nikakvog namještanja nije bilo, niti bilo šta neregularno na toj utakmici - izjavio je za "Dnevni avaz" Panić.

Stroga tajna

U Nogometnom savezu BiH ne kriju iznenađenje zbog informacija njemačkih medija.

- Sve ovo nas je veoma iznenadilo, posebno zbog toga što su Panić i njegovi pomoćnici dobili vrlodobre ocjene za utakmicu u Švicarskoj. Razgovarao sam s Panićem i zanimalo me je zašto Savez ranije nije saznao da je davao izjavu, a on mi je odgovorio da su mu istražitelji rekli kako ne treba nikome govoriti jer je sve stroga tajna - kaže Salem Prolić, sekretar za sudijska pitanja u NSBiH.

Bez komentara o Mariju

Na pitanje poznaje li Marija C., osobu oko koje se u istrazi u vezi s aferom o namještanju utakmica vrti mnogo toga, Panić je ostao tajnovit.

- Ne bih ja govorio o tome - kratko je rekao jedan od najboljih bh. fudbalskih sudija.