Rizvić: Proljeće će biti pakleno, ali imamo jak timBanovići su uvijek važili za grad fudbala. Kada je 1947. godine osnovan FK Budućnost, od tada pa sve do danas, ovaj sportski kolektiv gdje god da putuje i igra bio je zaštitni znak i pravi ambasador grada uglja. Klub koji je ostavio traga i u ex-Jugoslaviji (igrali Republičku ligu BiH u sezoni 1978./79.) svoj zlatni period zabilježio je u vremenu nakon agresije na BiH i to 1998. godine kada su ušli u tadašnju Premijer ligu BiH, gdje su se zadržali nekoliko sezona. Banovićani najviše pamte 2000. godinu kada se Budućnost plasirala u pretkolo Kupa UEFA gdje su imali okršaj sa češkom ekipom Drnovice (u gostima su poraženi 0:3, a kod kuće 0:1). Nakon toga je uslijedio nagli pad. «Zeleno - crni» su danas članovi Prve lige FBiH. Ipak, ova bi sezona konačno mogla biti pun pogodak kada je Budućnost u pitanju.

Predvođeni bivšim fudbalerom kluba Muneverom Rizvićem, banovićki prvoligaš na korak je do povratka u društvo najboljih. Budućnost je jesenji prvak Prve lige FBiH (37 bodova), a njihov najbliži pratilac bugojanska Iskra ima pet bodova manje. Pravu bitku za ulazak u Premijer ligu BiH strateg Banovićana očekuje tek u proljeće.

- Znate kako to kod nas, ali i u drugim zemljama ide. Pored glavnih konkurenata, Iskre, GOŠK-a, Rudara... čekaju nas teški mečevi i protiv ekipa koje se bore za opstanak.

Ipak, Rizvić kaže da njegova ekipa ima kvalitet za najveća iskušenja...

- Na proljeće će kao i uvijek biti pritisaka sa svih strana. Uz nadu da će suđenje biti korektno, mislim da imam ekipu za prvo mjesto. Samo da je otkinuti koji bod u prvih nekoliko u gostima kod direktnih konkurenata Iskre i GOŠK-a. Dalje bi sve bilo mnogo lakše- kaže Rizvić, koji je prije dvije godine sjeo na klupu Budućnosti.

Prije Budućnosti, Rizvić je radio kao trener u omladinskom pogonu Budućnosti. Trenutna situacija u klubu najjasnija je slika rada Uprave koja se potrudila da obezbjedi zadovoljavajuće uslove za rad.

- Niko se ne žali, igrači su kao i ja zadovoljni. Teren na stadionu je u lošem stanju i to je za sada jedina loša stvar. Uprava na čelu sa predsjednikom Ibrahimom Lapandićem daje svoj maksimalan doprinos. Plate u timu nisu prevelike, ali su redovne, što je izuzetno važno u ovom vremenu krize i besparice - ističe Rizvić.

O eventulanim pojačanjima još uvijek nema konkretnih vijesti. S druge strane još niko nije najavio odlazak što je, smatra Rizvić, izuzetno važno. Okosnica ekipe vjerovatno će ostati ista na proljeća. Ono što posebno raduje prvog stratega Budućnosti je prosjek godina prvog tima.

- Dva naša ponajbolja napadača rođena su 1989. godine. To su Nermin Haskić i Denis Hadžić koji sa po sedam golova vode na listi strijelaca. Veznjak Emir Halilović također ima 20 godina. Pored njega okosnicu tima čine kapiten Elvis Čergić, Vedran Bojić, Edis Kurtić, Igor Sliško, I naravno sjajni golman Muris Husić - hvali Rizvić svoje pulene.

Za talente koji poniknu u Banovićima bh. premijerligaši uvijek su pokazivali veliko interesovanje. Tako su u posljednjih godinu - dvije dana Budućnost kao juniori napustili Edin Višća (Željezničar), Eldar Ikanović (Tun, Švicarska), Muhamed Mujić, Semir Slomić (Sloboda). Nova meta nogometnih menadžera je mladi Haskić.

- Za Haskića su se raspitivali iz Sloboda, Željezničara i Zrinjskog.... Nadam se da ćemo ga zadržati sada kada igra u top formi - rekao je Munever Rizvić u razgovoru za «San».

Ljumani i Ćumuraši

Najvatreniji navijači Budućnosti popularni "Ljumani" nastali su još u bivšoj državi kada je grupa momaka počela navijati u sportskoj dvorani u Banovićima. Pored ove grupe stvaraju se i još neke podgrupe od kojih je najpoznatija ona pod imenom «Chumurasi» (Ćumuraši). Svi oni zajedno danas sačinjavaju matičnu grupaciju «Ljumana». Inače, utakmice Budućnosti ove sezone pratilo je u prosjeku oko 3.000 gledalaca što je za prvoligaški nivo više nego solidna posjeta.