Najuspješniji selektor BiH i dalje Blaž SliškovićStatistika pokazuje da smo do sada u sedam kvalifikacionih ciklusa najčešće bili na poziciji broj četiri (četiri puta) u grupi, dok smo dva puta završili na trećem mjestu. Kvalifikacije za odlazak na planetarnu smotru nogometa u Južnu Afriku prvi put smo završili na drugom mjestu kvalifikacione grupe.

Šef državne nogometne selekcije BiH, Miroslav Ćiro Blažević, najavio je odlazak sa kormila bh. nacionalne vrste. Kao razlog naveo je nezadovoljstvo navijača koji su mu uputili otvoreno pismo gdje traže njegovu ostavku. Kako je sedmi ciklus kvalifikacija iza nas (za odlazak na jedno veliko takmičenje) pripremili smo statistiku utakmica reprezentacije pod vodstvom pomenutog stratega. Gledajući sve duele (uključujući i prijateljske dvoboje) bh. selekcija je odigrala 18 utakmica, zabilježila osam pobjeda, dva okršaja završila remijem, dok su "zmajevi" pod dirigentskom palicom Ćire Blaževića upisali osam poraza. Uspješnost je 48,14% (18: 8-2-8).

Prvi put drugi

Ako gledamo samo kvalifikacione utakmice, ubrajajući i dvomeč sa Portugalom, situacija je sljedeća: odigrano je 12 utakmica, od koji je bh. selekcija šest puta stadion napustila uzdignutih ruku, upisan je jedan remi, dok smo poraženi u pet dvoboja. Uspješnost: 52,77% (12: 6-1-5).

U šest prijateljskih okršaja Blažević ima najlošiji skor. Naime, reprezentacija je pod njegovim vodstvom zabilježila tek dva trijumfa (Slovenija i Oman), jedan remi (Uzbekistan) i tri poraza (Bugarska, Rijeka i Iran). Uspješnost: 38,88% (6:2-1-3). Najveće poniženje doživjeli smo na Kantridi protiv Rijeke, gdje smo poraženi rezultatom 3-2. Što se tiče same utakmice, BiH je dominirala u prvom dijelu (vodili 2-1), ali je nastavak donio preokret. Domaćin je pun samopouzdanja i bitno rasterećen pristupio sudaru i na kraju nokautirao kapitena Spahića i društvo.

Statistika pokazuje da smo do sada u sedam kvalifikacionih ciklusa najčešće bili na poziciji broj četiri (četiri puta) u grupi, dok smo dva puta završili na trećem mjestu. Kvalifikacije za odlazak na planetarnu smotru nogometa u Južnu Afriku završili smo po prvi put na drugom mjestu kvalifikacione grupe.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine u grupi sa Danskom, Grčkom, Hrvatskom i Slovenijom zauzeli smo četvrto mjesto (ispred Slovenaca). Od osam utakmica upisane su tri pobjede i pet poraza. Reprezentaciju je sa klupe predvodio Fuad Muzurović.

Hadžibegić naslijedio Mušovića

Trasiranje puta na kontinentalnu smotru u Belgiju i Holandiju 2000. godine tražili smo u grupi sa Češkom Republikom, Škotskom, Estonijom, Litvanijom i Farskim Otocima. Kada se podvukla crta bili smo treći (iza Češke i Škotske), a zabilježene su tri pobjede, dva remija i pet poraza. Ekipu je u četiri dvoboja vodio Džemaludin Mušović, ali je nakon poraza od Malte (u prijateljskom okršaju) odstupio. Upisao je jednu pobjedu, jedan remija i dva poraza Naslijedio ga je Faruk Hadžibegić, koji je u šest utakmica upisao dvije pobjede, jedan remi i tri poraza.

Najslabije partije zabilježene su u utakmicama koje su odlučivale za plasman na Svjetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju. Naime, suparnici su nam bili Španija, Austrija, Izrael i Lihtenštajn. Bili smo pretposljednji, ispred Lihtenštajna (jedina reprezentacija koju smo uspjeli savladati). Upisana su i dva domaća remija sa Austrijom i Izraelom. Selektor je tada bio Mišo Smajlović.

Milimetri su nas dijelili od odlaska na Evropsko prvenstvo u Portugalu 2004. No, neodlučan ishod u posljednjem sudaru sa Danskom gurnuo nas je na četvrto mjesto, poslije Danaca, Rumuna i Norvežana. Nažalost, nismo uspjeli. Luksemburg je bio posljednji. Opet smo ostali u čekaonici. Šef državne nogometne selekcije Blaž Slišković je u osam utakmica zabilježio četiri pobjede, jedan remi i tri poraza.

Opet nismo uspjeli

Da ne odemo na planetarnu smotru u Njemačkoj pobrinule su se reprezentacije Srbije i Crne Gore i Španije. Bili smo iza spomenutih selekcija (četiri pobjede, četiri remija i dva poraza), a iza nas su ostale Belgija, Litvanija i San Marino. Ponovo je ostala velika žal. Ekipu je sa klupe ponovo predvodio Blaž Slišković.

U pokušaju da se domognemo kontinentalne smotre u Austriji i Švicarskoj ispriječile su se Grčka, Turska i Norveška. Četiri pobjede, jedan remi i sedam poraza bilo je dovoljno tek za četvrto mjesto, ispred Moldavije, Mađarske i Malte. Inače, ovdje smo prvi put bili u grupi u kojoj se takmičilo sedam nacionalnih selekcija. U prva četiri okršaja šef struke bio je Blaž Slišković (jedna pobjeda, jedan remi i dva poraza). Nakon odlaska nekadašnjeg igrača Hajduka, reprezentaciju je preuzeo Fuad Muzurović. U osam dvoboja upisao je tri pobjede i pet poraza.

Ukupno gledano od 68 utakmica zabilježeno je 26 pobjeda, 11 remija i 31 poraz. Od mogućih 204 (u obzir uzete utakmice sa Portugalom) boda osvojeno je njih 89. Uspješnost: 43,62 %.

Selektori u brojkama

Ukupno, statistički niz svih selektora (samo u kvalifikacionim utakmicama) izgleda ovako:
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. Selektor: Fuad Muzurović. Uspješnost 37,5%.
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji 2000. Selektori Džemaludin Mušović (uspješnost 33,33%) i Faruk Hadžibegić ( uspješnost 38,88%). Uspješnost (za oba selektora) 36,66%.
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. Selektor Mišo Smajlović. Uspješnost 33,33%.
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Portugalu 2004. Selektor: Blaž Slišković. Uspješnost 54,16%.
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. Selektor: Blaž Slišković. Uspješnost 53,33%
Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. Selektori Blaž Slišković u četiri utakmice (uspješnost 33,33%) i Fuad Muzurović u osam utakmica (uspješnost 37,5%). Uspješnost (za oba selektora) 36,11%.
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Selektor: Miroslav Ćiro Blažević. Uspješnost 52,77%.