Da li je Blazevic prodao utakmicu sa Portugalom ?Selektor nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević bio je proteklih dana u centru pažnje. Od svađe sa Zvjezdanom Misimovićem, kladioničarske afere, uvreda koje je pretrpio u emisiji Federalne TV "60 minuta" i na kraju traženja ostavke od navijačke grupe "BH Fanaticos". Špekulacije da mu je nuđeno 500.000 eura za namještanje susreta s Turskom u Zenici odbacio je bez razmišljanja.

- Takvo nešto odlučno demantiram. Neki zlonamjernici su mi podapeli sa mojom navodnom izjavom, a to je laž jer tako nešto nikada nikome nisam izjavio. To su gluposti. Ortodoksne gluposti. Ni Turci, a ni neka treća strana nisi nudili neku nemoralnu ponudu - rekao je Blažević na početku razgovora za "Dnevni avaz".

Šta ćete poduzeti nakon pisma "BH Fanaticosa" koji traže ostavku?


- Meni su navijači najvažniji i ko zna, možda postupim po njihovim željama, ali kada meni bude po volji. Međutim, moram im nešto reći, a to će ih još više ražestiti. Uz Muniba Ušanovića ću biti jer je nevin i makar mi to donijelo njihovu još veću antipatiju. Žao mi je jer vas ja volim i poštujem, ali to je tako.

Zašto ste toliko uvjereni u Ušanovićevu nevinosti i zbog čega ga toliko branite?

- Od Ušanovića nemam nikakve koristi. Ali, od djetinjstva sam stekao jednu ljudsku dimenziju da uvijek stanem uz nevine. Ja sam psiholog i poznajem ljude. On je kriv što voli život i pomaže ljudima. Sam sebi je najveći neprijatelj i žrtva je svoje budalaštine. Da on krade nekome pare i taji porez, to ne dolazi u obzir.

Ali, sud je tako utvrdio.

- Nepravomoćnom presudom. Siguran sam da će Ušanovićeva i Kureševa žalba biti usvojena i presuda poništena, te tako dokazana njihova nevinost, ali i nevinost cijelog Nogometnog saveza BiH.

 U petak je sjednica Izvršnog odbora NSBiH u Sarajevu. Šta očekujete od tog sastanka?

- Očekujem da jedan drugome u lice kažemo sve što nas muči, a ne da pričamo po novinama. Podnijet ću izvještaj o utakmicama baraža s Portugalom.

Očekujete li podršku za nastavak saradnje?


- To niko ne zna. U tome je i zanimljivost tog sastava koji vodi naš nogomet. Nadam se, ipak, da ću dobiti podršku.

 Koliko ste novca dobili od sponzora Nogometnog saveza BiH?

- NSBiH nije imao novca da me plaća, pa su u ugovor ugradili tu klauzulu po kojoj ja dobivam 70 posto od ugovora sa sponzorima koje dovedem. Doveo sam jednog koji je dao novac i to je "Konzum". Zato sam dobio 70 posto od 20.000 eura. Od "Forda" je reprezentacija dobila četiri automobila na korištenje. Mogao sam dovesti stotinu sponzora, ali nisam upravo zbog priča koje se mogu čuti, da sam se obogatio u Bosni.

Jeste li dobili procent i od ugovora sa "BH Telecomom"?

- Nemam 70 posto od tog ugovora. Međutim, kada sam dolazio sa čelnicima NSBiH dogovorio sam premiju ako izborimo baraž. Da sam im tražio milion, obećali bi da će mi ga dati. I sada nisu imali novaca za tu premiju nego su mi omogućili sponzorski ugovor da reklamiram "BH Telecom" koji će me na taj način isplatiti umjesto NSBiH.

Idete li u Volfsburg na razgovor sa Zvjezdanom Misimovićem?

- Idem. Ići ću i usput gledati i navijati za Volfsburg protiv Mančester junajteda u borbi za prolazak u drugi krug Lige prvaka. Mogu priznati da sam pogriješio i rekao što nisam smio za Misimovića. Srećom, pričali smo i spustili tenzije. Očekujem da nakon našeg susreta i razgovora u Volfsburgu potpuno nestanu.

Bakire, tvojoj emisiji niko ne vjeruje

Blažević je mnogo govorio o izdanju magazina "60 minuta" emitiranom na Federalnoj TV u ponedjeljak.

- Mom prijatelju Bakiru Hadžiomeroviću šaljem poruku da je on i dalje moj prijatelj, ali da njegovoj emisiji niko ne vjeruje jer su dezinformacije koje emitira kompromitirale magazin "60 minuta". Da mu se vjeruje, pola BiH bi bilo u zatvoru, pa i ja. Neka me pozove u iduću emisiju da razgovaramo licem u lice, uživo.

Bakire, sedam dana ranije si me pozivao da ostanem, a sada me tjeraš. Šta se promijenilo u tih sedam dana? Molio si me da tvoje saradnike dva puta vodim s reprezentacijom o trošku Saveza, a nisam ni sanjao da će praviti emisije koje će rasturati svetinju zvanu reprezentacija BiH. O trošku Saveza su snimali tako gnusne priloge i sada me s razlogom prozivaju i nabijaju mi na nos ovi moji iz Izvršnog odbora.

Pitaš zašto vodim sina, vodio bih i tvog da si me pitao baš kao što sam i vodio i tvoje "sinove" u Estoniju i Portugal.