Jaki smo, ali za slabijeZvjezdan Misimović, koji je toliko puta obradovao bh naciju kako igrama u Bundesligi, još više u reprezentaciji, u subotu je, najblaže rastužio bh navijače. U najvažnijoj utakmici naše reprezentacije, Misimović je izostao. Miroslav Blažević tvrdi da Misketa «nije bilo» ni u Lisabonu. Nakon minimalnog poraza, pale su teške riječi. Nogometni puk je svako za sebe pravio razne verzije, potukli se, posvađali, podijelili.., samo su neki od komentara na brojnim forumima...

Misimović je bio u Lisabonu, igrao je, ali slabo. U Zenici je trebao nastupiti, ali nije. Liječnička služba i sam Blažević priznali su, «kako se Misimoviću iskrenulo koljeno i da neće biti spreman». Bio je to još jedan šok za selektora, za reprezentaciju, navijače... I potpisnik teksta svjedočio je napuštanju treninga utorak u Hrasnici.

Nisam izdajnik

Bh. reprezentativac je, na iznenađenje bh javnosti predvodio svoj tim protiv Nirnberga, što je dodatno uznemilirilo duhove, pojačalo sumnje da sve nije kako treba u i oko reprezentacije. Nakon sms poruke, Misimović je nazvao novinara «Sana» i odgovorio na škakljiva pitanja, na optužbe, govorio o svom odnosu sa selektorom, te o stanju u bh reprezentaciji.

Kako se osjećate Zvjezdane?

- Ne znam ni sam. Nisam nikad bio u ovakvoj situaciji.

Na komentarima Vas veličaju i kritikuju, optužuju za veleizdaju..?

- Sve je to glupo. Nisam ja nikakav izdajnik. Ja sam sportista bio i takav ću ostati. Tako sam odgajan. Nisam folirant.

Možete li iskreno priznati...

- ... Samo ti pitaj sve što hoćeš, ja ću ti reći najiskrenije...

Dakle, šta je prava istina, zašto niste igrali u Zenici?

- Zbog povrede, to je jedina istina. Sve drugo su glasine i naklapanja.

Da li je tačno da ste u Sarajevu bili na pregledu i da snimci nisu pokazali ništa kritično?

- Istina, bio sam na pregledu, ustvari na magnetnoj rezonanci, ali često takvi pregledi sakriju neke stvari. Ja sam imao bol u predjelu između ligamenata i meniskusa. Osjećao sam bol, nisam bio maksimalno spreman i zato nisam želio izlagati naporu ni sebe ni reprezentaciju.

U subotu ste igrali, jeste li razmišljali da ne igrate, da možda na taj način otklonite sumnje u neke glasine?

- Nisam o tome razmišljao, jer sam profesionalac, zato što mi je savjest čista. I vi, koji pratite godinama reprezentaciju, znate da nikad nisam kalkulirao.

Priča se o nekim prijetnjama, da li je bilo možda toga?

- Niko mi nije prijetio, nemam nikakvih poruka u telefonu. Samo je bol u koljenu razlog što nisam igrao u Zenici.

Da li ste ljuti na selektora zbog kritika na Vaš račun nakon Lisabona?

- Nisam ljut, jer sam profesionalac, znam svoj posao.

Svjesni ste da je u Lisabonu bila jedna od Vaših najslabijih partija?

- Da li je najslabija ili nije, to je manje važno. U Lisabonu nisam igrao sam. Svi smo igrali slabije.

Selektor tvrdi kako je još na treningu uočio da ste bezvoljni...

- Svi smo na tom treningu u Lisabonu slabo igrali.

Jeste li razgovarali sa selektorom u međuvremenu?

- Nisam, zar sam trebao? Mislim da je selektor, ako je već imao primjedbe na moj račun, trebao to kazati interno, u svlačionici, a ne javno. Tako se to radi u ozbiljnim klubovima.

Razmislit ću o svemu

Osim povrede, da li je bilo nekih drugih razloga za Vaše nezadovoljstvo?

- Bilo je tu dosta tih sitnica, koje nisu valjale, koje su se sakupljale, a koje su stvarale lošu sliku i atmosferu.

Možete li konkretnije reći o kojima se sitnicama radi?

- Mi smo na treninzima više pozirali kada su dolazili predsjednici, političari, nego što se radilo. Na treninzima su se snimali spotovi, morali smo ići driblati neku djecu za spotove... Toga nema u ozbiljnim reprezentacijama. A, tek u hotelu. Pa, u Lisabonu mi je trebalo pola sata da se probijemo od restorana do lifta. Želio sam svima udovoljiti, slikati se, potpisati autogram. Bilo je kao na vašaru. Slično je bilo u «Hercegovini».

Da ste predsjednik Saveza da li bi ste dali Blaževiću novi mandat. Javnost je uz Ćiru?

- Nažalost, ili na sreću, nisam predsjednik... Drugi odlučuju o tome.

Ako bi kojim slučajem sutra, ili za mjesec dana bila neka utakmica, da li bi ste odazvali?

- To je teško pitanje. Treba se od svega odmoriti, razmisliti o svemu. Ovako, sa ovim načinom rada i razmišljanja, reprezentacija nikad neće otići na veliko takmičenje. Slovenija ima ozbiljan savez, zato su otišli na Svjetsko prvenstvo - izjavio je za «San» Zvjezdan Misimović.

S. Sinanović

O Barbarezu

U savezu nema mjesta za Barbareza, Konjića, Kodru, Bolića... Kakvo je Vaše mišljenje o bivšim bh asovima?

- Svi su oni zadužili naš fudbal. Konkretno za Barbareza znam koliko voli ovu zemlju, reprezentaciju. Bili smo i ostali prijatelji. On je veliko fudbalsko ime, ne samo kod nas, nego i ovdje u Njemačkoj. Eto, on u Hamburgu može dobiti poziciju, a kod nas ga nema. Lično mislim da Sergej treba biti selektor, sportski direktor, ili predsjednik saveza. Vjerujem da mnogi misle tako, ali mi o tome ne odlučujemo - kaže Zvjezdan.

Jaki smo, ali za slabije

Po Vama, koji je glavni razlog neuspjeha?

- Portugalci su jednostavno bolji, kvalitetniji, jači... Mi smo jaka reprezentacija i moćna, ali ne protiv jakih reprezentacija. Uostalom, pogledajte kako smo prošli u susrerima sa Špancima, Turskom, Portugalom. Sa lakoćom smo dobijali slabije reprezentacije.