Borac žrtva dogovora Zenice i SarajevaNajočiglednija nepravda, i namještanje rezultata u Premijer ligi BiH desila se u sezoni 2004/05. kada je banjolučki Borac bukvalno istjeran iz bh. elite.

Odmah poslije susreta 27. kola Žepče - Čelik (0:1) tadašnji trener Banjolučana Zoran Smileski je istakao da će u posljednjem kolu Žepče pobijediti "Želju" na "Grbavici", a banovićka Budućnost Rudar u Ugljeviku, koji je već odavno bio ispao iz Premijer lige BiH.

- Namestili su utakmicu u Žepču da spasu Čelik, a Žepče će dobiti bodove na "Grbavici". Sve je to uradio Sulejman Čolaković, spojio trougao Žepče-Željezničar-Čelik i Borac ispada - govorio je tada Smileski.

Na žalost "crveno-plavih" makedonski stručnjak je bio kao prorok, sve je pogodio. Žepče i Budućnost su pobijedili sa po 2:1 na "Grbavici" i u Ugljeviku, ostali u Premijer ligi, a Borac se preselio, zajedno s Ugljevičanima u Prvu ligu Republike Srpske.

Prije utakmice u Sarajevu Banjolučanima se javio tadašnji kapiten Željezničara Almir Gredić i istakao da je Žepče donijelo novac za opstanak u Premijer ligi. Međutim, niko u FS BiH tada nije reagovao, svi su se ograđivali i govorili: "sve je regularno dok se suprotno ne dokaže".

Nova takmičarska sezona, 2005/06. je bila počela u avgustu a tada još uvijek nije bila verifikovana prethodna jer su se Banjolučani žalili. Svi napori tadašnjeg direktora Miodraga Ilića da se pravda istjera na čistac nisu urodili plodom (Borac tada nije imao upravu). Tek poslije izvjesnog vremena verifikovana je konačna tabela s imenima klubova učesnika evrokupova, a oni su tada već bili eliminisani, odnosno i zaboravljeni u Evropi!