Elvir Rahimić i Samir Muratović oprostili se od državnog tiU proteklim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo selektor Miroslav Blažević iskristalizirao je sastav koji će, s manjim izmjenama, ići u pohod na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Standardiziran tim

Tokom borbe za odlazak u Južnu Afriku, Blažević je uspio standardizirati početnu formaciju u koju se teško upadalo, ali iz koje se još teže ispadalo.

U tih prvih 11, nažalost, više neće biti Elvira Rahimića (33) i Samira Muratovića (33), koji su najavili da će im utakmice baraža biti posljednje u državnom dresu.

U nekim razgovorima oproštaj je najavio i Džemal Berberović (28), ali sigurni smo da će on odigrati još jedan ciklus. Neizvjesna je i reprezentativna sudbina Ninoslava Milenkovića (32) i Darija Damjanovića (28).

S druge strane, ima nekolicina mladih igrača koji dolaze. Iako ima 24 godine, u tu kategoriju spada i Haris Medunjanin, koji je debitovao protiv Portugala u Zenici i sigurno predstavlja igrača za budućnost.

Tu su i mladi Semir Štilić (22), Ermin Zec (21), Anes Haurdić (19) i Ognjen Vranješ (20). Posljednja trojica još imaju pravo nastupa za mladu reprezentaciju, ali je vjerovatno da će i oni ubrzo biti prekomandovani u A-tim.

Od 26 igrača koje je Blažević pozvao za mečeve s Portugalom, većina će ih, dakle, iznijeti teret narednih kvalifikacija. Mnogima od njih je iskustvo igranja supervažnih utakmica u baražu bilo od velikog značaja i vjerujemo da će im pomoći da u budućnosti budu samo još bolji.

Najstariji među njima ostao je Zlatan Bajramović, rođen 12. avgusta 1979. godine. Od njega se očekuje da bude bedem u veznoj liniji reprezentacije.

 Igračka zrelost

Sigurni smo i u punu afirmaciju 19-godišnjeg Miralema Pjanića i nastavak njegovog nogometnog sazrijevanja jer je rođen da bude svjetski as i u našem timu pravi nasljednik Zvjezdana Misimovića (27), za kojeg smo, opet, sigurni da će igrati još bolje.

Kada naredne godine počnu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ova grupa igrača će u prosjeku imati 28 godina. Kažu, najbolje godine za nogometaša, kada se može pružiti najviše.