Riječ igrača: Baraž smo izgubili u LisabonuIzlazili su iz svlačionice jedan za drugim, a lica su im govorila više nego što riječi mogu opisati. Prvi je bio Safet Nadarević.

Dali maksimum

- Mislim da smo zaista dali maksimum. Čestitam svima, bez četiri igrača smo se dobro nosili s Portugalom, ali nije išlo. Nismo zabili taj gol koji smo priželjkivali. Svi smo ovo teško doživjeli. Večeras sam bio spreman dati život za prolaz na Svjetsko prvenstvo... Ali nije se moglo - rekao je Nadarević.

Zlatan Bajramović je jedan od onih kojima ovo nije prvo razočarenje.

- Sve je počelo idealno. Nismo bili nervozni, baš je bilo onako kako smo priželjkivali. Sve do gola, onda je sve bilo gotovo. Mlada smo država, lijepo je svaki put kada dođemo u priliku da se plasiramo na neko veliko takmičenje, ali ako vidimo da se jedan Novi Zeland plasirao, a mi ne, onda moramo biti tužni - priča Bajramović.

Haris Medunjanin zabilježio je prvi nastup za BiH. I sjećat će ga se cijelog života.

 Ima potencijala

- Znali smo da će teren biti težak, pa smo pokušavali ići na duge lopte. Mislim da smo do gola dosta dobro stajali, ali onda je sve palo u vodu. Ne smijemo pasti u depresiju, sada se trebamo okrenuti kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo jer je očigledno da ova ekipa ima potencijal - rekao je Medunjanin.

Senijad Ibričić tvrdi da smo šansu propustili u Lisabonu.

- Ne mogu a da se ne sjetim stative i dvije prečke. Mislim da je tu pala odluka o ovom baražu jer smo znali da će ova utakmica u Zenici biti mnogo teža od one u Portugalu. Ipak, bilo bi pogrešno dopustiti da nam se nakon ovog neuspjeha reprezentacija raspadne. Moramo ostati zajedno i boriti se dalje - kaže Ibričić.

Mladi smo, bit će još šansi

Odsustvom Emira Spahića, šansu za nastup dobio je Boris Pandža, jedan od onih pred kojima je budućnost. Upravo je Boris pozvao na očuvanje tima.

- Naravno da smo utučeni, ali mislim da će se ova mlada selekcija sigurno ponovo izboriti za jednu ovakvu šansu - rekao je Pandža.

Emir Spahić: Ovo proživljavam već treći put

Emir Spahić nije igrao zbog suspenzije. Kada je završio još jedan san, kapiten je jedva zadržao suze.

- Ovo je već treći put i čini mi se da je svaki bio teži od prethodnog. Sav sam prazan - kaže Spahić. Kapiten smatra da naš tim nije igrao loše, ali da su Portugalci pokazali da su ipak prejak protivnik.

- Portugal je ipak velika ekipa. Stekao se utisak da su mogli postići još golova, ali dok nisu postigli prvi, bili smo u igri. Taj pogodak nas je dotukao. Više nije niti važno šta je bilo poslije toga - rekao je Spahić i još jednom, sam za sebe, prošaputao:

- Tri puta dođeš dovde i ništa...