Prkosno i ponosno do plasmana u Južnu AfrikuNogometna reprezentacija BiH večeras će pokušati ostvariti historijski uspjeh i nadoknaditi 0:1 iz prvog meča baraža protiv Portugala. Bilino polje će gorjeti, u to nema sumnje.

Motiv više

U istom stilu jučer je sa novinarima razgovarao i selektor Miroslav Blažević, najavivši ovu utakmicu.

- Prkosno, ponosno i odlučno ćemo učiniti sve da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo i tako uradimo ono što od nas očekuje cijela država. Taj Sep Blater nam je tom svojom nespretnom izjavom dao motiv više da napravimo ovaj poduhvat - rekao je Blažević u uvodu pres-konferencije održane u zgradi "Bosmala".

Ćiro je jučer bio u top-formi. Pitanja skoro da nisu bila ni potrebna. Selektor je atmosferu u ekipi ekipi opisao kao ratničku.

- A, bit će fanatično. Uvijek sam palio atmosferu, a sada je moram smirivati kako igrači ne bi otišli previsoko i izgubili na mirnoći i lucidnosti koja nam je prijeko potrebna u ovoj utakmici. Budite sigurni da će oni koji budu imali čast da zaigraju ostaviti i zadnji atom energije, pokušavajući ostvariti pobjedu koja nas vodi u Južnu Afriku.

Nakon toga Ćiro je izdiktirao sastav. Promjena od nedjelje nije bilo, ali je jedna stigla kasnije, nakon treninga u Hrasnici, kojeg nije izdržao Zvjezdan Misimović.

Pitajmo nemoguće

Na golu je, dakle, Hasagić. Odbrambenu trojku čine Jahić, Nadarević i Pandža. Na bokovima su opet Ibričić i Salihović. U veznoj liniji su Bajramović, Medunjanin i Pjanić, a Džeko i Ibišević u napadu.

- Ovo nije ekipa za potcijeniti. Ovo je tim pun energije, znanja i kreativnosti da donese ono što naši navijači priželjkuju - najavio je Blažević.

O izgledima BiH u ovom meču Blažević kaže da su 50-50 u odnosu na Portugal. Razmišljanje je potkrijepio francuskom poslovicom.

- Francuzi kažu "Budimo realni, pitajmo nemoguće". Ova misija čini se nemogućom, ali je vrlo moguća. Neće biti prvi put da u nogometu slabija, ali hrabrija i odlučnija ekipa pobijedi bolju - rekao je Blažević.

Oni su favoriti


Blažević je bez imalo dileme rekao kako je Portugal i u Zenici favorit.

- Došli su s golom prednosti. Mi ćemo morati učiniti nadljudski napor da jednu tako kvalitetnu ekipu bacimo na koljena - kaže Ćiro.

 Mogućnost penala


Na pitanje da li su igrači vježbali penale i ko će ih pucati ako do toga dođe, Blažević odgovara:

- Penale ćemo probati. Izvođače penala imam u glavi sada, svu petoricu. Ali, ko će pucati, odlučit ću nakon produžetaka kada registriram ko je imao svoj dan, a ko nije - kaže Blažević.