Sanel Jahić: To je samo jedan golU Lisabonu smo najviše očekivali od Misimovića, Džeke i Ibiševića, a umjesto toga, odbrana nam je bila najjači dio tima. Jahić, Nadarević i Spahić odigrali su sjajno, uspješno su zaustavljali asove poput Simaa, Nanija, Deka (Deca) i Lidsona. U defanzivi smo napravili samo jednu grešku, ali iz nje i primili gol. Ipak, 0:1 je, prema mišljenju Sanela Jahića, rezultat koji daje šansu.

- Može se stići, itekako. To je opasan rezultat, ali u suštini, imamo manjak od samo jednog gola. Ako u Zenici rano zabijemo pogodak, može biti svašta, naročito zbog toga što ćemo iza sebe imati armiju vatrenih navijača - kaže Jahić.

Portugalci su na Sanela ostavili snažan dojam.

- Bilo je vrlo teško, ali bili smo pripremljeni na to. Portugalci su strašno jaki, a velika većina njihovih napada dolazila je s bokova. Individualno su vrlo nezgodni, naročito Simao, koji ne preza ni od čega. Međutim, mislim da smo ih dosta dobro zaustavili - govori Jahić.

Naš reprezentativac neigranje Emira Spahića smatra velikim hendikepom, ali ne takvim da se ne može kompenzirati.

- Zaista velika šteta. Spahić je komandant odbrane, svima nam je lakše s njim. Međutim, mislim da će ko god bude njegova zamjena pružiti maksimum i dostojno ga zamijeniti. Ovakva utakmica ne igra se tako često, svako ko dobije priliku znat će šta je ulog - govori Sanel. 

Senijad Ibričić: Moramo biti strpljivi

Senijad Ibričić ostavio je dobar utisak u subotu na Lužu. U Lisabonu se skupila svita emisara (Blekburn, Galatasaraj, Keln...), koji su stigli u namjeri da gledaju Ibričića, koji bi u zimskom prijelaznom roku mogao napustiti Hajduk.

Žal za prilikama

- Da je neko prije utakmice ponudio 1:0 za Portugal, prihvatio bih objeručke. Međutim, ostaje žal za prilikama koje smo imali, pogotovo za onom u finišu meča. Sada su šanse 50-50 u procentima - kaže Ibričić.

Jedan od igrača kojem selektor Blažević najviše vjeruje smatra kako u Zenici ne treba srljati.

- Moramo biti strpljivi. Početnih 0:0 daje mogućnost da i u finišu dođemo do 1:0 i produžetaka. Siguran sam da ćemo zabiti gol. Oni sigurno neće igrati otvoreno kao u prvom meču.

Prepustit će nama inicijativu i čekati svoju šansu da nam iz kontre zabiju gol. Tako nešto moramo spriječiti i biti koncentrirani cijelu utakmicu - smatra Ibričić.

Portugalci su u Lisabonu potvrdili ulogu favorita, ali nisu oduševili i pokazali kvalitete zbog kojih ih smatraju jednom od najjačih selekcija.

- Portugal je Portugal. Svi znamo gdje igraju njihovi igrači. Pokazali smo da možemo igrati protiv njih. I prije smo pokazali da smo ekipa koju cijene i ne bi bilo nerealno da ih prođemo.

Sreća i nijanse

U Lisabonu nas sreća nije mazila i Ibričić se nada da će u Zenici biti uz nas jer bi to moglo biti odlučujuće.

- U subotu nije bila uz nas. Uz sreću, odlučit će nijanse u kvaliteti. Moramo biti požrtvovani, hrabri, odlučni. Nadam se da ćemo u srijedu biti bolje sreće i ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo - kaže Ibričić.

Dodatni napor

I Ibričić je potcrtao koliko će nam nedostajati Muratović, Rahimić i Spahić, vjerovatno tri ključna igrača naše reprezentacije.

- Nedostajat će nam previše. Njih trojica su najzaslužnija za naš uspjeh. Zato će nam biti mnogo teže i svi ćemo morati uložiti dodatni napor da nadoknadimo njihov izostanak - rekao je Ibričić.