Portugal je i u Lisabonu osjetio strahIvica Osim uvijek je oprezan u bilo kakvim prognozama, ali u razgovoru za "Dnevni avaz" primijetilo se da legendarni bh. stručnjak smatra da imamo velike šanse za odlazak u Južnu Afriku.

Na pitanje koliko su realne šanse da Bosna i Hercegovina eliminira Portugal, odgovorio je na sebi svojstven način:

 Izvući pouke

- Sve je realno dok je moguće.

Prema Osimovim riječima, i pored poraza u prvoj utakmici, naša selekcija može izvući više pouka nego Portugalci.

- Na terenu su vidjeli da Portugal nije ono što su mislili, da nemaju razloga da se plaše. S druge strane, protivnik je već na svom terenu osjetio strah, a tek kako će im biti u Zenici. Naravno, ne smijemo ih potcijeniti, ali ne trebamo ih ni precijeniti, dobra su ekipa, ali daleko od toga da su nepobjedivi.

O sreći ne treba razmišljati. Istina je da smo tamo doživjeli zaista rijetko viđene pehove, ali glupo bi bilo sada očekivati da se to vrati u Zenici. Vratit će se, ali ko zna kad - kaže naš sagovornik.

Iako će nam za prolazak biti potreban najmanje jedan gol, a po svemu sudeći i više, Ivica Osim smatra da se to može ostvariti.

- Pa, Španci su puno, puno bolja ekipa od Portugala, a mi smo im u Zenici napravili četiri-pet 100-postotnih prilika. Neće im baš biti lako da se odbrane, pokazali su u Lisabonu koliko su ranjivi - dodaje proslavljeni trener.

Pokušavali smo izvući neki prijedlog za Miroslava Ćiru Blaževića, no Osim će to, vjerovatno, ostaviti za razgovor u četiri oka sa selektorom, a ne razmetati se po novinama. Samo mu se "otelo" da Pjanić treba igrati zajedno s Misimovićem.

Izostanak trojice

- U Lisabonu je stoper Pepe izašao na Misimovića i potpuno ga uštopao, a mi nismo imali adekvatno rješenje. I njihov Deko je bio slab, ali ipak ne ovise toliko o njemu koliko mi o Misimoviću, a takav tip igrača lako se uštopa, posebno kada ga markira stoper.

S Pjanićem u ekipi, Portugalci će morati malo više mozgati. Bit će teško bez Muratovića, Rahimića i posebno Spahića koji, isto kao i Pepe, može odigrati više uloga, ovisno o rezultatu. Ali, nećemo se sada predati zbog toga - zaključuje Osim.

Nema stajanja

Utakmica u Zenici može se dobiti samo uz maksimalno zalaganje svih igrača koji istrče na teren.

- Bit će to izuzetno zahtjevna utakmica, fizički moraju izdržati jer Portugalci su prebrzi, svaki njihov napad značit će i izuzetan umor za naše. To su utakmice u kojima se ne smije stati, lako se može desiti da upravo fizička sprema bude presudna - govori Osim.