Ninoslav Milenković: Spreman sam pomoćiNinoslava Milenkovića dugo nije bilo u državnom timu, još od odlaska Blaža Sliškovića s klupe u kvalifikacijama za Euro 2008 i potpune metamorfoze reprezentacije.

Dvije godine poslije, Nino je opet tu. Poziv Miroslava Blaževića nije mogao odbiti i fudbaler kiparskog Enozisa nije imao dilema da li se odazvati.

Mada je na Ćiru tokom priprema ostavio dosta dobar dojam, prvi meč s Portugalom Milenković je gledao s tribina. U revanšu će biti u konkurenciji zbog velikog broja suspendiranih, možda čak dobije i priliku od prve minute. Nino je spreman.

- Čim sam došao, znači da sam spreman, ali moj je stav da je reprezentacija iznad svih nas i da je njen prosperitet najvažniji - kaže naš reprezentativac.

 Milenković misli da je selekcija u Lisabonu ostvarila dosta povoljan rezultat.

- Bilo je dosta dobrih stvari, a ono što je najbolje je što je rezultat aktivan. Svakako, bilo bi mnogo bolje da smo zabili gol, ali ni ovo nije loše. Vidjeli smo da je Portugal ekipa koja ima dosta rupa i mana. Smatram da u Zenici imamo šanse protiv svakoga, naročito ako prvi dođemo do pogotka. Duel nije gotov, borit ćemo se do samog kraja - kaže Milenković.

Ozbiljnost i profesionalizam

Milenkoviću se u posljednje dvije godine izgubio trag. Bio je Grčkoj, pa se ove sezone preselio na Kipar. Standardni je član Enozisa i vrlo je sretan. Zadovoljan je i onim što vidi u reprezentaciji, koja se dosta promijenila u posljednje dvije godine.

- Znam gotovo sve igrače. Naročito mi je drago što su tu fudbaleri koji su nekada igrali za mladu reprezentaciju, što je sjajno. Prema onome što sam vidio u ovih sedam dana, u ekipi vladaju ozbiljnost i profesionalizam.

Štilić: Da smo ga zabili, 100 posto bismo prošli na Mundijal

Semir Štilić oporavlja se od povrede butnog mišića, na teren neće dok se hematom, zbog kojeg je morao napustiti pripreme reprezentacije, potpuno ne povuče. Umjesto u Lisabonu, Štilić je prvu utakmicu baraža posmatrao u svom domu u Poznanju.

- Smatrao sam da je Portugal favorit, ali i pored toga mislim da bismo 100 posto bili u Južnoj Africi samo da smo zabili gol. Ovako, ostaje nam da pokušamo minus nadoknaditi u Zenici. Nisam nimalo impresioniran igrom Portugala i smatram da će domaći teren u revanšu presuditi u našu korist. Dakle, još uvijek imamo šanse - kazao je Štilić za "Dnevni avaz".

On je jedno vrijeme živio u Portugalu, pa je posredstvom veza iz ove zemlje znao kako nas doživljavaju.

- Oni su bili pod velikim opterećenjem, jer navijači uopće nisu imali sliku o nama. Svi u zemlji su očekivali i zahtijevali od svojih reprezentativaca da nas pobjede sa tri ili četiri nula i da završe priču.

S druge strane, selektor i igrači znali su da nismo bezazleni. Koga danas sa sigurnošću možete pobijediti sa 3:0? Nikoga, pogotovo ne ekipu koja dođe do baraža. Sputala su ih nerealna očekivanja - dodao je Štilić.