Miralem Pjanić htio napustiti reprezentaciju BiHUmjesto pljeska - pljuska. Očekivao je Miroslav Blažević da će sarajevski reporteri čestitkama nagraditi 0:1 sa Luza, ali još nije ni sjeo u konferencijskoj dvorani kad su zaredale kritike:
Zašto tako dugo niste mijenjali, pa Muratović je jedva hodao, a Misimović prodao gotovo sve lopte?
Zašto je Muslimović ušao tek u 81. minuti?
Zašto ne vjerujete Pjaniću?
Zašto smo drugu utakmicu zaredom neefikasni?
Zašto nas Bog kažnjava sportskom nesrećom?

Trener svih trenera dotad je uspio tek procijediti "Mislim da smo ne samo mogli nego i morali bolje, ali vjerujem da prolazimo ukupnom zbiru!", najavljujući faktor iznenađenja za zenički susret.

Kasnije, u hotelu Marriott, gnjevni je selektor dvojici novinara, Nedimu Hasiću iz magazina "Bosna" te Avdi Avdiću sa "Federalne televizije", zaprijetio:

"Vi više nećete u naš avion! Vi samo optužujete!"

Momci su protestvovali, smatrajući da imaju pravo pitati, a Ćirino je pravo da se ne slaže:

"I nismo zlonamjerni, želimo uspjeh našoj reprezentaciji".

Blažević je ironično dodao:

"A ja, kao, ne želim... Vi ne pitate, vi optužujete!"

Prigovaraju mu da Pjanića zapostavlja zbog Ibričića, na koga je menadžersko oko bacio Šuker, čiji je prijatelj Mensur Bečić-Crni, svojevrsni Ćirin pratitelj, anđeo čuvar.

"Možda sam zaista pogriješio", iskreno je nastavio Blažević, podcrtavajući da Misimoviću daje kredit zato što ima fakultet za zadnji pas koji podrazumijeva gol, ali da je, zaista, gubljenjem lopte pridonio eliminacijskim kartonima Rahimića i Spahića.

- Kako ih, dakle, nadigrati u Zenici?

"Pokušaćemo krvoločnim pristupom. Nadam se da će Džeko i Ibišević biti u svom elementu".

- I Muslimović?

"Bojim se da varijanta sa trojicom u napadu može biti kobna. A bez Džeke je nezamisliv sastav, to je kao da meni odsiječeš glavu!"

Nakon utakmice za razgovor jedino nije bio raspoložen Miralem Pjanić. Mlada zvijezda Lyona snuždeno je proživljavala činjenicu da ga je Blažević upotrijebio tek četiri-pet minuta. Navodno je pomislio na oproštaj od reprezentativnoga dresa, jedva su ga odgovorili znanci iz očevog kraja, iz Kalesije.

Pjanić je na pitanje "da li je optimista za srijedu?”, hladno odgovorio:

"Nisam. U biti, ne znam..."

Šuška se da je ogorčeni otac Fahrudin u Marriotteu tražio Ćiru, da se pokuša obračunati verbalno, valjda ne i fizički. Samo je još to nedostajalo!