Miroslav Blažević: U Zenici prolazimo!Novinari iz Bosne i Hercegovine prvi susret s Miroslavom Blaževićem nakon meča dočekali su narogušeni da ga zaspu svakojakim pitanjima, ali Ćiro je nastup počeo u svom stilu. Prije nego što ga je iko bilo šta upitao, ispalio je:

- Teško je bilo šta prognozirati, naročito u nogometu, ali mi u Zenici prolazimo!

A potom je nastavio:

- Morali smo proći bolje, ali opet imamo razloga za zadovoljstvo. Ovaj rezultat nije nedostižan - rekao je Blažević.

Drugačija igra

Upitan na čemu zasniva ovakav optimizam, Ćiro je odgovorio:

- Na Zenici i pravoj bici za pobjedu od dva gola razlike.

Blažević je priznao - s ovakvom igrom teško da u revanšu možemo stići deficit.

- S ovakvim načinom igre, ne prolazimo. Međutim, bit će to jedna potpuno drugačija utakmica od ove. To se zove strategija, koja će efekat imati samo ako ostane iznenađenje - podvukao je selektor.

Blažević nije mogao, a da se ne osvrne na situacije u kojima smo pogađali stative i prečke, ali ne i prazan gol.

- Ovo je nesreća kakvu još nisam vidio, da Ibišević loptu koja ide u gol skrene u stativu...

A onda je selektor morao odgovarati na mnoga pitanja. Ni on nije bio zadovoljan pojedinim aspektima igre. Prije svih - Zvjezdan Misimović. Zašto Ćiro ranije nije zamijenio Zvjezdana i uveo Pjanića?

Organizacija ekipe

- Zato što Zvjezdan ima veliki kredibilitet u reprezentaciji. Zato sam ga toliko čuvao u igri. Ali, jednostavno, nije bio njegov dan - kazao je Ćiro i dodao da se ne slaže s ocjenama da je iz igre morao i iscrpljeni Muratović.

- Zastupao sam mišljenje da je 1:0 rezultat koji je dobar. Možda sam u tome pogriješio. Portugal je sjajna reprezentacija, nisam želio mijenjati organizaciju unutar svoje ekipe, mada je evidentno da je Muslimović svojim ulaskom unio dodatnu težinu u naš napad. Njega sam trebao uvesti možda i ranije - kazao je Ćiro.

Ko će zamijeniti kažnjene?

Naša selekcija revanš dočekuje bez Muratovića, Rahimića i Spahića. Blažević kaže da još nije odlučio ko će ih zamijeniti, ali da to, kako tvrdi, "nije problem".

Jahić: Možemo nadoknaditi minus

Igrači su nakon večere u hotelu "Marriot" izlazili tužni. Promašaji u finišu utakmice ostavili su osjećaj razočarenja.

Teško u revanšu

- Šteta. Odigrali smo dobru utakmicu. Mogli smo izvući bolji rezultat. U pojedinim trenucima bili smo mnogo bolji. Portugalci su imali veći posjed lopte, ali nisu bili konkretni. Pred nama je sasvim druga priča. Meč u Zenici moramo dočekati spremni za ono što nas očekuje. Vjerujem kako možemo nadoknaditi ovaj poraz - rekao je Sanel Jahić, dio vrlo dobre odbrambene trojke.

Edin Džeko imao je dvije prilike, ali žal za onom loptom koja je odsjela na prečki dugo će ostati.

- Imali smo dvije prečke i stativu, a izgubili 1:0. Sada nam predstoji težak revanš jer ćemo biti hendikepirani za tri vrlo važna igrača. Nadam se da ćemo imati više sreće - kazao je Džeko.

Nema predaje

Vedad Ibišević nije bio na nivou koji se od njega očekuje. Napadač Hofenhajma nije ni imao upotrebljivih lopti.

- To je nogomet. Igra u kojoj neko na kraju ima više, a neko manje sreće. Umjesto da postignemo dva gola i dobijemo utakmicu, izgubili smo. Nećemo se predati u revanšu iako će nam faliti tri važna igrača u defanzivi. Imamo to što imamo i mislim da možemo preokrenuti rezultat i slaviti sa dva razlike - optimista je Vedo.

 Alveš: BiH nas je natjerala da damo maksimum

- Morali smo dati maksimum. BiH je težak protivnik, dobro organiziran. Pobijedili smo i to je najvažnije. U revanšu nas čeka još teži meč. Ali, imamo prednost i opet ćemo napasti - izjavio je strijelac pobjedničkog gola Bruno Alveš.